Sedeminpetdesetletni Glowacz nas je minuli konec tedna pričakal v enem od kölnskih hotelov. Iz dvigala je prikorakal nizek mož v elegantni obleki in nasmejanega obraza. Bil je radoveden, zato je sprva spraševal več kot mi, nato se je razgovoril, ko je beseda začela teči o Kölnu, Milivoju Novakoviču in Mišu Brečku, Branku Oblaku, Lukasu Podolskem in še čem.

Kaj ste občutili, ko ste izvedeli, da sta se Mišo Brečko in Milivoje Novakovič uvrstila na svetovno prvenstvo?

Najprej bi rad čestital Sloveniji, ki ji je uspel velik dosežek. Bil sem zelo vesel. Tekmo z Rusijo sem si ogledal prek televizije.

Bojda ste si tekmo želeli ogledati v živo v Ljudskem vrtu?

Res je, a so mi nato načrte prekrižale poslovne obveznosti. Bil sem jezen, ker nisem mogel priti.

Na svetovnem prvenstvu bodo igrali trije nogometaši Kölna. Kaj to pomeni za vaš klub?

Köln je v zadnjih štirih letih naredil pomemben vzpon in se prebil iz druge v prvo ligo. To, da imamo tri igralce na svetovnem prvenstvu, je zelo pomembno. Igraje na svetovnem prvenstvu je največ, kar lahko nogometaš doseže. Zaradi tega so bolj samozavestni in motivirani tudi ostali nogometaši.

Brečka in Novakoviča zelo dobro poznate. Kako bi ju opisali?

Sem na takšnem položaju, da nisem vsak dan z nogometaši. A ju srečujem na večerjah in takrat, ko pridem v klub. Novakovič je dober fant. V zadnjih dveh letih je naredil velik napredek in dosegel veliko golov. Tudi Mišo je zelo dober nogometaš. Vedno se bori in je zaupanja vreden.

Lahko že sedaj trdimo, da bo Novakovič klubska legenda?

V zadnjih dveh letih je zabil ogromno golov. Ko redno dosegaš zadetke in se pojavljaš v časopisih, si heroj. V Kölnu smo imeli veliko nogometašev, ki so deset ali 15 let igrali za naš klub. Novakovič je v Kölnu veliko ime. Bomo videli, kaj se bo zgodilo v naslednjih treh letih. Če bo še naprej zabijal zadetke, se lahko zgodi, da bo po karieri ostal tu. V tem primeru boste verjetno nekoliko žalostni, ker se ne bo vrnil domov v Slovenijo (smeh).

Torej se mu po karieri obeta mesto v klubu?

O tem je še prezgodaj govoriti, počakajmo še dve ali tri leta. Ima še nekajletno pogodbo. Je pa zaželeno, da vrhunski nogometaši po koncu kariere znanje prenašajo na mlajše in sodelujejo v strukturah kluba.

V povezavi z Novakovičem se vedno omenjajo klubi, ki se zanimajo zanj. Je kaj možnosti, da pozimi zapusti Köln?

Vsi klubi na svetu imajo takšne težave s svojimi najboljšimi nogometaši. Menim, da Novakovič ne bo odšel. Nogometaša, ki zabija gole, nočem izgubiti. Nočem razmišljati kratkoročno, ampak želim, da so dobri nogometaši v Kölnu čim več let, kar velja tudi za Novakoviča.

Če se bosta na svetovnem prvenstvu pomerili Nemčija in Slovenija, bo to dvoboj Podolskega proti Novakoviču…

Če do tega pride, si bom želel, da Nova in Poldi igrata čim bolje in da zmaga boljša ekipa.

Bojda ste sosed Lukasa Podolskega. Verjetno ga zelo dobro poznate…

Poldi je poseben nogometaš. Še posebno je priljubljen v Kölnu, kjer je odraščal. Že kot otrok je igral za Köln. Pri članih je debitiral kot najstnik in takoj začel zabijati gole. Takrat se je zgodba začela. Je prijeten, ljudje ga imajo radi. Je bister fant, ki mu veliko pomeni družina. Živi blizu moje hiše in lahko ste prepričani, da je zelo profesionalen. Po deveti uri zvečer v njegovi hiši ni več luči, ker se zgodaj odpravi spat in živi športno. Za seboj ima veliko reprezentančnih tekem. Če mu bo zdravje služilo, bo krepko presegel sto nastopov za izbrano vrsto.

Kako bi opisali odnos med Novakovičem in Podolskim. Sta rivala ali velika prijatelja?

Težko rečem, ker nisem vsak dan z ekipo. Pred sezono sem bil prepričan, da sta Nova in Poldi sanjska kombinacija. Oba sta zelo dobra. Sedaj smo v položaju, ko nekaj tekem nismo odigrali dobro. Nova in Poldi nista bila najbolje pripravljena, ker sta imela težave s poškodbo. Pred njima je še lepa prihodnost. Vsi skupaj imamo še precej ciljev.

Vam je v spominu ostal kateri od slovenskih nogometašev, ki so bili aktivni v preteklosti?

Enega imam v glavi. Spomnim se Braneta Oblaka, ki je igral za Schalke in Bayern. Bil je odličen igralec. Tehnično je bil zelo dobro podkovan, kar je značilno za nogometaše iz vaše države. Takšen je tudi Novakovič.