Novinarja iz Kölna je Slovenija naravnost očarala. Je reden obiskovalec tekem slovenske reprezentance. V zadnjem letu jih je v živo videl kar šest. Ogledal si je dvoboje Slovenije proti Belgiji, San Marinu, Poljski, Slovaški in dvakrat proti Rusiji. V Slovenijo ga je pot zanesla zaradi Milivoja Novakoviča in Miša Brečka, o katerih kot poročevalec o FC Kölnu podrobno piše v časniku Express in tesno sodeluje tudi z Dnevnikom.

"V Sloveniji ima FC Köln dva zelo pomembna nogometaša. Želim razumeti mentaliteto njunega naroda. Hočem razumeti, kaj nogomet pomeni v njuni državi ljudem, zato sem začel obiskovati tekme Slovenije. V Nemčiji ljudje ne vedo veliko o Sloveniji," pravi 29-letni novinar, ki velja za enega najboljših poznavalcev dogajanja v 1. FC Kölnu.

"Bil sem zelo presenečen, ko sem videl, kako kakovostno je to moštvo in koliko prijetnih fantov je v njem. Igralci, kot so Robert Koren, Samir Handanovič, Milivoje Novakovič in Mišo Brečko, nimajo le kakovosti, ampak igrajo tudi s srcem. Za Slovenijo igra enajst prijateljev, kar me je najbolj navdušilo," pravi Markus, ki so mu ob prihodu v Slovenijo najprej v oči padle lepe gore, pravi, da mu je všeč tudi slovenska hrana. Navdušen je predvsem nad odprtostjo in vzdušjem v slovenski reprezentanci: "Slovenija je majhna država, a je prav zaradi tega očarljiva, podobno kot reprezentanca, kajti nogometaši so veliko bolj odprti kot nemški igralci. V tebi vidijo človeka in ne le novinarja."

Slovenija mu je tako zrasla pod kožo, da se je po tekmi z Rusijo skupaj s Slovenci veselil uvrstitve na svetovno prvenstvo. Njegova naloga pa ni le poročanje, ampak ima prav posebno zadolžitev. V "prostem času" je namreč talisman slovenske reprezentance. Kadar je prišel na pomembno tekmo, se je ta namreč razpletla po okusu Slovenije. To je uvidel tudi selektor Matjaž Kek, ki ga je razglasil za prinašalca sreče slovenske izbrane vrste, zato je od takrat naprej to njegov vzdevek: "Zelo lepo sem se počutil, ko mi je Kek pred tekmo v Moskvi v hotelu Ritz rekel, da Sloveniji prinašam srečo."

Markus je, preden je začel poročati o FC Kölnu, ki ima v Expressu vsak dan eno stran prostora, poročal o košarki in Alemannii iz Aachna: "Za Köln sem navijal, ko sem bil še otrok, zato so se mi uresničile sanje, ko sem začel poročati o tem klubu." V Sloveniji je doživel zelo veliko lepih stvari, dve pa je Markus še posebno izpostavil: "V Sloveniji sem dobil zelo dobrega prijatelja. Eden vrhuncev moje novinarske kariere pa sta bili tekmi v Moskvi in Mariboru proti Rusiji, ko je Slovenija dosegla veličastno zmago. Ta ekipa si je zaslužila uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki. To lahko postane zlata generacija slovenskega nogometa." Svetovno prvenstvo bo za Markusa še posebno zanimivo tudi zaradi Slovenije. A kako se bo počutil, če se bo Slovenija pomerila z Nemčijo? "Citiral bom Goetheja: 'V mojem telesu bosta utripali dve srci'."