Premier Pahor se bo sestal z gostiteljem, španskim kolegom Josejem Luisom Rodriguezom Zapaterom in imel predavanje na diplomatski akademiji v Madridu.

Španija bo prva država EU, ki bo uniji v prvi polovici prihodnjega leta predsedovala po novem sistemu. V skladu z Lizbonsko pogodbo namreč unija dobiva prvega stalnega predsednika Evropskega sveta in novo visoko predstavnico za zunanjo in varnostno politiko EU, neuradno imenovano kar zunanja ministrica EU.

Premier oz. predsednik in zunanji minister predsedujoče države članice tako po novem ne bosta več vodila zasedanj svojih kolegov iz EU, bodo pa ostali ministri še vedno predsedovali Svetu EU po svojih resorjih.

Na srečanju Pahorja in Zapatera bo govora tudi o izhodu iz gospodarske krize. Španija je sicer ena tistih držav EU, ki jih je globalna gospodarska kriza najbolj prizadela. Po zadnjih podatkih se ji v tretjem četrtletju letošnjega leta ni uspelo izviti iz recesije in je na letni ravni zabeležila štiriodstotno krčenje gospodarstva. Glavni problem, ki pesti Španijo, pa je visoka stopnja brezposelnosti, ki je trenutno kar okoli 18-odstotna in naj bi se še povečala.

Peto največje evropsko gospodarstvo za Slovenijo sicer ni med najpomembnejšimi gospodarskimi partnerji, saj je lani blagovna menjava znašala manj kot 900 milijonov evrov, v prvi polovici letošnjega leta pa se je še zmanjšala.