Ples ob drogu je bil nekoč rezerviran za nočne klube, danes pa postaja vse bolj priljubljena oblika rekreacije. Postal je tako popularen, da po vsem svetu pripravljajo tudi tekmovanja, v okviru katerih se dekleta in moški potegujejo za naslov najboljšega plesalca ob drogu. Vsako leto poteka tudi svetovno prvenstvo v plesu ob drogu, letos so ga pripravili na Jamajki, prihodnje leto pa se bodo najboljše plesalke pomerile nekje v Evropi. Slovenija medtem ples ob drogu šele odkriva, med ženskami na Hrvaškem pa je priljubljen že več let.

V Sloveniji se lahko plesa ob drogu učite v Ljubljani, kjer ga poučujejo tri plesalke, med njimi Ana Jurkovič. "V neki reviji sem prebrala članek, da v tujini obstajajo tečaji, odšla v Ameriko, kjer je ta scena dobro razvita, ter se oborožila z drogom, plesnimi devedeji in knjigami," pravi Jurkovičeva. Sledilo je veliko treninga ter izobraževanje v Londonu in Zagrebu. Vadba je edinstvena in zabavna, predhodno plesno znanje ni pogoj, potrebne pa je veliko vaje. "Da ples ob drogu res obvladaš, lahko traja tudi leta, poleg vaje je potrebnega tudi veliko občutka za ples," dodaja.

"To je odlična telovadba, zabava, poleg tega odkrivaš samega sebe in lastno senzualnost," pravi varaždinska plesalka, učiteljica in mama Andrijana Jurkić. S plesom ob drogu se je srečala, ko je iskala zase primerno vadbo za utrjevanje telesa, pa ni želela v fitnes center. Po nekaj mesecih vadbe je ugotovila, da lahko s svojim telesom naredimo skoraj vse, pa naj se na začetku zdi še tako težko. Njene tečaje obiskujejo ženske vseh starosti in poklicev. Odvetnice, bančne uslužbenke, natakarice in tajnice se učijo veščine, ki jo nato delijo samo z najbližjimi ali pa še to ne. Večina jih sicer ima drog kar doma, v spalnici, dnevni sobi, garaži, nastopajo pa ne. Plesalke se namreč še vedno srečujejo s predsodki. A to ni striptiz! "Enkrat sem v Ljubljani obiskala striptiz klub. To nima nikakršne zveze s tem, kar počnemo mi," je odločna Jurkićeva.

Gre za sistem vaj, ki utrdijo celotno telo, predvsem pa roke, hrbet in zadnjico. Osnov se lahko naučimo hitro, v približno letu dni pa zna vsaka ženska, ne glede na predhodno kondicijo, z glavo navzdol viseti z droga. Seveda ni dobro hiteti, poudarja Jurkićeva, sicer lahko pride do poškodb. Ples je primeren za vse, odsvetujejo ga le nosečnicam in ženskam s hudimi poškodbami. Tečajnicam je sicer sprva nerodno, težko se sprostijo, ko pa se spoznajo, je čisto druga pesem. Jurkićeva je navdušena, ko vidi, kako se v nekaj mesecih ženske prerodijo, sprostijo, naučijo gibati na drugačen način. In celo zberejo pogum za nastop. Z učenkami je nastopila le enkrat, kot del njene plesne predstave. Občinstvo je bilo navdušeno, najbolj jih je prevzela ženstvenost plesalk, obenem pa so bili presenečeni, da vse skupaj ni bilo prav nič vulgarno.