Po dežju v petek je proga čez noč pomrznila. Ledena proga pa je bila pravi reli. Tisti, ki vedo, kakšne težave ima Petra s hitrim prilagajanjem na zahtevne smučarske razmere, nad sobotnim povprečnim dosežkom niso presenečeni. "Že po štirih kilometrih sem bila na tem, da odstopim. Bila sem močna, a sem bila psihično na meji. Borila sem se sama s sabo in z ledenimi ploščami, da me ni vrglo ven, kot je Steiro. Bila sem polna adrenalina, noge pa so bile telečje od strahu. Zadnja dva kilometra nisem mogla več. Bilo mi je vseeno, če bom 14. ali 25.," je Petra Majdič opisovala razloge, zaradi katerih je samo v zadnjih dveh kilometrih dobila kar 55 sekund od skupnega zaostanka dveh minut in dveh sekund za Marit Bjoergen. Norvežanka je glede na napovedi s tekme FIS po dveh letih znova okusila slast zmage, že 31. v karieri.

Sobotno 19. mesto Majdičeve je bilo sicer v okviru začetkov sezon tudi v preteklih letih. Lani je bila v Gaellivareju 18. (1:20 za Švedinjo Kallo), 2007 pa v Beitostolnu 11. (58 sekund za Bjoergnovo). "Ko me je Ivan po tekmi vprašal, kakšni so bili občutki, mu nisem znala povedati. Le to, da tudi lani na uvodnih tekmah nisem blestela. Zato smo se zaradi negotovosti odločili, da tečem tudi v štafeti. Zares sem vesela, kako prav smo se odločili," se je v nedeljo smejalo Petri.

Po drugi strani se je Vesna Fabjan (36. mesto) v okoliščinah, kjer se bolje znajde kot večina, približala Majdičevi na 20 sekund. "Tako blizu točkam svetovnega pokala na razdalji nisem bila še nikoli. Bila sem sproščena, na koncu pa pozitivno presenečena," je tek opisala Vesna Fabjan. Dober tek skriva tudi sijajne obete za drsalne šprinte. "Šlo je super, dokler nisem šla v ovinku po tleh," je potožila Barbara Jezeršek, ki je bila do šestega kilometra le nekaj sekund za Fabjanovo, končala pa šele na 73. mestu: "To je bil pravi reli. Spust, ovinek, ledene plošče, odrgnjena koža, pa potem malo bolje in znova ledeno.

Soboto in 21. november si bo zapomnil tudi 20-letni Blejec Domen Potočnik. V svojem prvem nastopu med tekaško elito je sicer osvojil 86. mesto, 2:53 minute za presenetljivim zmagovalcem, 24-letnim norveškim biatloncem Roonyem Hafsaasom. Po kriteriju točk FIS (67) je Potočnik tekel bolje kot izgubljeni Nejc Brodar na uvodni tekmi v sezoni 2007/08 na istem prizorišču. V konkurenci, kjer so bili le trije vrstniki, je zanj vzpodbuda že, da je bil na senamu rezultatov ob Estoncu Maeu in Italijanu Kostnerju ter le minuto za Slovakoma Bajčičakom in Batoryem.