Za najboljšo slovensko športnico se začenja nemara sezona vseh sezon. Današnji začetek 29. svetovnega pokala na 10 kilometrov drsalno v gorah dobrih 200 kilometrov severovzhodno od Osla, kjer bosta tekli tudi Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek, in med člani (15 km drsalno) v krstnem nastopu med elito tudi "mladinec" Domen Potočnik, čaka umirjena in pripravljena. To bo že njena enajsta sezona med elito.

"Za prvo tekmo nimam ne treme ne velikih pričakovanj. Prva tekma drsalno je bila zame vedno bolj tako. Sem pa umirjena, ker vem, da sem v pripravljalnem obdobju naredila vse, da bi bila dobra. Sedaj si nimam česa očitati. Le čakam, kaj bo dano," je filozofski pristop druge tekačice pretekle zime. "Björgnovo sem videla, da tudi na treningu leti. A upam, da nam ne bo še enkrat izprašila riti kot pred tednom za več kot minuto. Kowalczykovo sem le bežno videla. No, ve se tudi za druge, dobrih je cel kup," je Majdičeva na kratko omenila konkurenco.

S trenerjem Ivanom Hudačem, ki v Južni Afriki že napoveduje veliki nogometni finale Slovaška - Slovenija, se posebej še nista usmerila na en cilj - svetovni pokal, Tour de Ski ali Vancouver. Od 18 prizorišč svetovnega pokala, med katerimi bo čez mesec dni po skoraj 17 letih tudi Slovenija z Roglo, sta zaenkrat črtala le rusko avanturo. "Začeli bomo na polno in tako razmišlja tudi večina ostalih. Tekem bo dovolj, do Toura bo že bolj jasno. Primerjavo iz preteklega tedna imamo. Sedaj upamo, da se bo raven le dvigovala. Če povem v številkah, pričakujem, da bo Petra zaostala za zmagovalko od 50 sekund do minute in 10 sekund. To je v okviru preteklih let. Te norme lahko podre le Björgnova. Dobra plat bo, če bo smučina trda, a ne preveč ledena. Tu vsak dan po malem sneži, naj bi se tudi ohladilo, tako da pričakujem, da Petra solidno odteče," začetek umirjeno pričakuje tudi Ivan Hudač.

Fabjanova in Jezerškova imata osnovni cilj - trideseterico. Za obe so bile točke pokala na razdalji doslej nedosegljive, čeprav sta bili že zelo blizu. "Zdravje se izboljšuje, a še nisem popolna. Tako tudi težko rečem, v kakšnem stanju sem. Sobotna tekma bo v funkciji navajanja na tekmovalni ritem," pravi Vesna Fabjan. Prvo tekmo svetovnega pokala si je z dobrim tekom pretekli teden prislužil tudi edini tekač Domen Potočnik. "Na tekmi FIS je z zaostankom 69 točk za norveškim zvezdnikom Pettrom Northugom pokazal, da za svoja leta lahko naredi soliden rezultat. Nihče ne pričakuje, da bo blizu točk," je o priložnosti, ki jo je dobil Blejec, razmišljal vodja ekipe Marko Gracer.