Južnoafričan Isaac Hlatshwayo (29 zmag, 10 s KO, 1 neodločen izid, 1 poraz) je svetovni prvak v velterski kategoriji po verziji IBF postal pred dobrimi štirimi meseci v Las Vegasu, naslov pa bo prvič branil ravno proti Dejanu Zavcu (27 zmag, 15 s KO, 1 poraz).

"Končno sem dobil tisto, na kar sem čakal vse svoje življenje in celotno kariero. Pravijo da kdor čaka, dočaka in tudi pri meni je bilo tako," je dejal ptujski boksar, ki se veseli ponujene priložnosti. Gre dejansko za zgodovinsko priložnost, tako za Dejana Zavca kot tudi za slovenski boks, saj se doslej še nihče ni boril za naslov svetovnega prvaka.

"Nasprotnika sicer še ne poznam dovolj, ogledal sem si le 30-sekundni posnetek na vsem dobro znanem spletnem portalu you tube. Vem, da je kakovosten, da je čvrst borec, fizično in kondicijsko odlično pripravljen. Na to bo tudi stavil v dvoboju. Sam pa bom stavil na svoje prednosti. To je med drugim tudi dejstvo, da nimam česa izgubiti, razen ene borbe, dobim pa lahko zelo veliko. Predvsem ta psihični pritisk na nasprotniku lahko jeziček na tehtnici prevesi v mojo korist," je na novinarski konferenci na domačem Ptuju dejal Zavec.

Dvoboj med Hlatshwayom in Zavcem bo na sporedu letošnjega 11. decembra, prizorišče pa bo Wembley Indoor Arena v Johannesburgu. Točna ura borbe sicer še ni znana, a je Johannesburg zgolj uro pred slovenskim časom. Tudi v nadmorski višini, mesto leži 1753 metrov nad morsko gladino, Ptujčan ne vidi ovir. "Na dvoboj se pripravljam na nekoliko višji ravni, tudi moji sparing partnerji so tokrat višje rangirani borci. Med drugim smo se v klubu odločili, da bomo boksali tudi proti temnopoltim borcem, saj smo mnenja, da je lahko polt boksarja tudi pomembna," je dejal član boksarskega kluba SES Steinforth iz Magdeburga, kjer bodo tekle zaključne priprave.

Zavec oziroma Mr. Sympathikus, kot je vzdevek slovenskega boksarja, se bo z ekipo v JAR odpravil teden dni pred dvobojem z Isaacom "Angelom" Hlatshwayom. "Želimo se kar najbolje aklimatizirati na dogajanje in teden dni nam zadostuje. Z mano bo potoval še kondicijski trener Tomaž Jagarinec, na letališču v Münchnu pa se priključi še del mojega nemškega strokovnega vodstva. Trenutno teče vse po načrtih, zbil sem že tri kilograme, do borbe pa jih moram še pet. Od ponedeljka, ko je dan D, bom na tehtnici dvakrat na dan," je še dodal slovenski šampion.