"Menili smo, da se lahko z Ukrajino dobimo na pol poti in nekoliko spremenimo naše prejšnje dogovore," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Po januarskem sporu med državama in posledični prekinitvi dobave ruskega plina v Evropo sta Rusija in Ukrajina dosegli nov dogovor, ki predvideva, da mora Ukrajina plačati ves plin, predviden po pogodbi, četudi ga ne porabi, v nasprotnem primeru ji grozijo visoke kazni.

Putin je pristal na spremembo pogodb za prihodnje leto tako, da Ukrajini ne bo treba plačati kazni. "Gazprom in Naftogaz se bosta dogovorili o novih količinah. Če ne bo presežka dobave, ne bo sankcij," je dejal ruski premier.

Moskva je tudi pristala na odločitev Kijeva o dvigu pristojbin za prenos ruskega plina v Evropo za 60 odstotkov v prihodnjem letu.

Opazovalci rusko potezo interpretirajo kot gesto podpore Timošenkovi, ki se bo na volitvah 17. januarja potegovala za predsedniški položaj in ki se sooča z ostrimi kritikami zaradi omenjenega plinskega dogovora iz januarja.

Timošenkova se je Putinu zahvalila, da ste se "vi kot močna država pripravljeni srečati na pol poti in upoštevati trenutne krizne razmere", je dejala po poročanju ameriške tiskovne agencije AP.

Dodala je, da Ukrajina ne bo ogrozila dobave ruskega plina v Evropo; da bo pravočasno plačevala za plin in izpolnjevala obveze glede tranzita plina.

Tekmec Timošekove, ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, je ostro kritiziral dogovor, ki sta ga državi sklenili januarja, saj da je izdal ukrajinske nacionalne interese, in je ruskemu kolegu Dmitriju Medvedjevu v odprtem pismu predlagal spremembo dogovora.

Brez novega dogovora, je dodal Juščenko, bi lahko bila spomladi ogrožena dobava plina v Evropo prek Ukrajine. V Kremlju so poziv označili kot izsiljevanje.