Slovenska papirna industrija je sestavljena iz dveh podskupin, in sicer iz izdelovalcev papirja ter predelovalcev papirja. Medtem ko se slednji (med temi je največ proizvajalcev kartonske embalaže) še vedno srečujejo z več kot 20-odstotnim upadom naročil, je stanje v proizvodnji papirja nekoliko boljše. Po pojasnilih direktorice združenja papirne in papirnopredelovalne industrije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Petre Prebil se jim je prodaja v povprečju znižala za 2,4 odstotka, kar pa je precej bolje od povprečja Evropske unije, kjer beležijo do 17-odstotni upad prodaje.

"Trenutno stanje na trgu je zelo problematično," medtem pojasnjujejo v proizvajalcu papirja in kartona, družbi Vipap Videm. Poraba publikacijskih papirjev se je namreč letos krepko zmanjšala, kar se je odrazilo kot pritisk na znižanje cen. Posledično se to vidi na njihovih poslovnih rezultatih. Po drugi strani v Papirnici Vevče ocenjujejo, da je trenutno stanje solidno, saj se je povpraševanje izboljšalo, vendar imajo kljub temu velike težave s plačilno sposobnostjo kupcev. Direktor družbe Aero Zvone Zvepič pa kot največjo težavo izpostavlja padec vrednosti dolarja in s tem povečano konkurenčnost blaga iz ZDA in Kitajske. Dodaja še, da imajo tudi težave z dostopom do finančnih virov.

Obeti za prihodnost niso najboljši, saj so, kot pojasnjuje Prebilova, pričakovanja relativno slaba. Kljub temu, da so cene surovin ugodnejše kot v enakem obdobju lani, je obseg naročil še vedno veliko nižji. Tako kot Zvepič tudi ona ugotavlja, da je največji problem panoge financiranje poslovanja. Panoga je namreč močno izvozno orientirana (preko 75 odstotkov), financiranje in zavarovanje izvoznih poslov pa je v današnjih časih dražje in zamudnejše.

S tem se strinjajo tudi v Vipapu, kjer so letos beležili od 15- do 20-odstotni upad naročil. "Stanje se sicer še ne izboljšuje v smislu večjega povpraševanja, so pa na trgih vidni znaki umirjanja nadaljnjega upadanja," po pojasnili. "Opažamo tudi zapiranje trgov, tako v EU kot drugod," so poudarili. Za prihodnje leto napovedujejo padec povpraševanja po publikacijskih papirjih za od tri do pet odstotkov.

"Od poletja smo priče novi podražitvi surovine, težave z likvidnostjo se na nekaterih področjih še zaostrujejo, napovedi zakonodajne spremembe pa bodo podjetja še dodatno obremenile," dodaja Prebilova. Pomemben vidik v poslovanju namreč predstavlja varstvo okolja, kjer zakonodaja nalaga visoke kriterije ustreznosti, za kar celotna industrija na leto izvede okoli 30 milijonov investicij.

Kljub vsem težavam, s katerimi se srečujejo, Prebilova zatrjuje, da se število delovnih mest v papirni industriji ni bistveno spremenilo, kar so potrdili tudi v Vipapu, Aeru in papirnici Vevče. "So pa bile izvedene nekatere racionalizacije v določenih podjetjih, poleg tega so nekateri predelovalci izkoristili krajši delovni čas," izpostavlja Prebilova. Na osnovi ankete, ki jo je GZS izvedla med papirnicami, Prebilova ugotavlja tudi, da so se prihodki pri papirnicah znižali za osem odstotkov, pri predelovalcih pa za 18 odstotkov.

luki.nuredini@dnevnik.si