Južnoafriško ministrstvo za šport in rekreacijo, ki je ves čas, odkar so se v javnosti začela ugibanja, obsojalo razpravljanje o zasebnosti športnice, je sporočilo, da bodo rezultati testa njenega spola ostali tajni.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) na svojih spletnih straneh objavila, da ne bo komentirala "zdravstvenih vidikov" primera Semenya, čeprav je hkrati zatrdila, da preiskave še niso končane. Prav tako o tem primeru ne bo govora na zasedanju IAAF, ki se bo v petek začelo v Monaku.

Pred tekom na 800 metrov na SP v Berlinu je IAAF naročila testiranje spola pri 18-letni Caster Semenya, in sicer zaradi njene mišičaste postave in neverjetnega napredka v zadnjem letu. Prav njena zlata kolajna je še bolj razvnela špekulacije medijev in javnosti o spolu atletinje, češ da ima Semenya tako moške kot ženske spolne organe. Tekačica bo ob kolajni zadržala tudi nagrado v vrednosti 40.363 evrov, vprašanje pa je, ali bo še nadaljevala športno kariero.

Semenya je dobesedno eksplodirala tri tedne pred SP avgusta letos v Berlinu. Krepko je izboljšala osebna rekorda na 800 in 1500 m ter 31. julija v Bambousu na Mauriciusu na mladinskem afriškem prvenstvu postavila tedaj najboljši izid sezone na svetu v teku na dva stadionska kroga (1:56,73). V nemški prestolnici, kjer je bila potem prva favoritinja teka na 800 m, je naslov svetovne prvakinje osvojila s časom 1:55,45, ki je ostal najboljši dosežek leta.