Po koncu tekme se je izjemno vzdušje in slavje s stadiona Ljudski vrt preselilo pred južno tribuno. Navijači so čakali na svoje junake pred stadionom ter jih slabo uro po tekmi tudi dočakali, slovenski reprezentanti pa so se skupaj s privrženci, pred stadionom se jih je zbralo več tisoč, veselili izjemnega uspeha.

Tudi Kek je s stadiona pozdravil številne navijače, pred tem pa je na novinarski konferenci po tekmi strnil prve misli po veliki zmagi. Čustev ni mogel in tudi ni hotel skrivati, celotne razsežnosti uspeha pa bodo tako selektor kot igralci dojeli šele v naslednjih dneh.

"Naše želje, naši cilji, naše sanje so se uresničili. Fantom ne samo da čestitam; globoko se jim priklanjam. Slavje je zasluženo, zgradili smo svojo zgodbo. Za Slovenijo, za vse, ki so verjeli v nas, a tudi za naše kritike, ki smo jim pokazali, da zmoremo. Zmagali smo popolnoma zasluženo. Zame so to fantje, ki so pustili srce na igrišču, in privoščim jim vsako sekundo slavja. Ob koncu tekme je bilo eno samo gnanje naprej. O ambientu pa sploh ne bom govoril. Danes je bil jug stadiona srce Slovenije."

Kek je dodal, da je po tekmi popolnoma čustveno izpraznjen: "A sem vesel, da smo pripravili projekt, v katerega je malokdo verjel. Razen zadnjih 15 minut smo bili absolutno boljši in smo zasluženo zmagali. Kompliment tudi ruski reprezentanci. Toda na koncu so videli, da smo bili mi boljši. Pred tekmo nisem razmišljal o posameznikih v njihovem moštvu; moja filozofija je, da ne razmišljam o posameznikih. Premagali smo reprezentanco Rusije, noben igralec ni tako pomemben, da bi se zaradi njega posebej pripravljal."

Zdaj je pred Kekom, reprezentanti in Nogometno zvezo Slovenije nova velika naloga. Odhod na svetovno prvenstvo v Afriko. Kek je priznal, da ničesar niso načrtovali, ob pripombi, da so si Rusi menda že rezervirali hotele in da bi lahko zdaj na tem področju pomagali Sloveniji, pa se je samo nasmejal in dejal, da je takšna pripomba nekoliko "žleht".

"Vse je bilo spontano. Razen teh majic, ki jim imamo na sebi, nismo načrtovali ničesar, pa še te so bile narejene že za San Marino in smo jih zdaj le nekoliko oprali in polikali. Za ostalo nimamo pripravljenega scenarija, vse se bo zgodilo spontano."

Z najnovejšim uspehom je Kek še presegel prejšnje dosežke, ko je nastopil v ligi prvakov in z Mariborom osvojil naslov prvaka. Dejal je, da teh uspehov ne more in noče primerjati med seboj. "Emocije so bile prisotne povsod, tako pri ligi prvakov, pri naslovu z Mariborom kot zdaj. Nočem vleči paralel, želim ostati korekten. Enega, drugega in tretjega momenta se bom vselej spominjal." Dotaknil se je tudi zdaj že znamenite ponudbe premierja Boruta Pahorja za čiščenju nogometnih čevljev, a podrobnosti ni želel razkriti: "To je naša stvar in bo tudi ostala naša stvar!" Mariborski obračun je sicer spremljalo tudi veliko politikov in veljakov; od domačih sta bila na tribunah tudi predsednik Danilo Türk in predsednik vlade Pahor, pri na koncu razočaranih Rusih pa je bil glavni gost predsednik Dmitrij Medvedjev.

Kek je nazadnje omenil tudi svojega stanovskega kolega na drugi klopi. "Hiddinka po tekmi nisem videl. V tistem slavju ni bilo časa. Zanesljivo mu ni lahko, a gospod Hiddink je velik "gentleman". Mislim pa, da sem si tudi jaz zaslužil stisk roke," je novinarsko konferenco končal Kek in odhitel proslavljat uvrstitev na SP s svojimi igralci. Ruskega selektorja Hiddinka pa pred novinarje, željno so ga pričakovali predvsem ruski, ni bilo ...

Vsi navijači, ki niso imeli priložnosti, da bi si v živo ogledali spektakel v Mariboru ali pa počakali svoje ljubljence pred stadionom, bodo lahko slovenske tvorce velikega uspeha pozdravili še v prestolnici. Ekipa se bo namreč navijačem danes predstavila še v ljubljanskem Koloseju, kjer bo sprejem ob 13. uri.