»Poiščimo bodoče šampione« je skupen projekt Atletske zveze Slovenije, Mestne občine Ljubljana, Zavoda Tivoli, atletskega društva MASS, Univerze na Primorskem ZRS in podjetja TMG-BMC d.o.o.. Cilj projekta je, da na podlagi meritev z najsodobnejšo merilno opremo med otroci, starimi med 8 in 12 let poiščejo tiste, ki so najperspektivnejši, da bi morda postali vrhunski atleti. Radi bi na objektiven način ugotovili, kateri so tisti najbolj perspektivni, katerim je potrebno omogočiti čim boljše pogoje treninga, da lahko uresničijo ves svoj atletski, oziroma športni potencial. Tako se lahko otroki povsem brezplačno prijavijo na meritve, ki bodo v prostorih štadiona ŽAK v Šiški v soboto med 10. in 18. uro. Število testirancev je omejeno, prijavo pa lahko pošljejo prek elektronskega naslova uros@tmg.si, zadnji rok za prijave pa je današnji dan.

„Gre za začetek projekta, ki naj bi trajal daljše časovno obdobje. Želimo si, da bi k projektu privabili tudi univerze, Inštitut Josef Štefan in še nekatere. Izkušnje, ki smo si jih nabrali v letih testiranj, kažejo, da je moč dovolj zgodaj odkriti hitrost gibanja. Če je otrok obetaven pri osmih, devetih letih, ni nobenega dvoma, da bo dober tudi pri 15 letih. Doslej smo testirali okrog 3000 vrhunskih športnikov, med njimi nekaj manj kot 100 nosilcev olimpijskih kolajn (tudi jamajška šprinterja Usaina Bolta, Asafo Powlla – op. p.), nogometaše Barcelone in še nekatere. Kljub temu se bomo s testiranjem mladih bodočih športnikov lotili novega projekta in resnično upam, da bo zaživel,“ je nadaljeval Srdjan Djordjevič ter zaključil: „Pomembno je, da k projektu pristopijo tudi starši, ki imajo sicer slabše socialno stanje. V primeru nadarjenosti otrok bodo klubi poskrbeli, da bodo imeli tudi ti otroci zagotovljeno možnost čimboljše vadbe.

Velika promotorka podjetja TMG-BMC d.o.o. Je tudi Merlene Ottey, po številu osvojenih kolajn na velikih tekmovanjih najuspešnejša atletinja vseh časov. „Meritve so mi skozi kariero veliko pomagale, kar je tudi razlog, da še naprej z veseljem sodelujem pri testiranjih. Tako, kot so meritve pomembne za vse mlade fante in dekleta, so pomembna tudi za rekreativce, ki lahko bolje spoznajo svoje telo. A sedaj je govora o najmlajših in Slovenija bo prva država, ki bo imela možnost sodelovanja s tako mladimi bodočimi športniki,“ je pojasnila Merlene Ottey, ki bo maja dopolnila 50 let, po njenih besedah pa se spet pripravlja na prihodnjo sezono, ki bo imela vrhunec konec julija, ko bo v Barceloni evropsko prvenstvo.

Projekt so podprli tudi na Atletski zvezi Slovenije. „Skušali bomo pridobiti sredstva za projekt, tu mislim pa predvsem na fundacijo za šport, segment raziskav in razvoja. Seveda si želimo, da bi k našemu športu čimprej pristopili mladi in obetavni otroci, ki bi se razvijali v vrhunske atlete,“ je ob predstavitvi projekta povedal Boris Mikuž, direktor Atletske zveze Slovenije.