"Začetek sezone je v primerjavi z lansko kot noč in dan. Lani sta se ob koncu priprav v prometni nesreči poškodovala Bauer in Dokl, s poškodbami se je ubadal Marič, imeli smo tudi dve mamici. Ker je šlo za zelo dobre tekmovalce, smo se bili kar malce v strahu, kako in kaj bo. Letos smo programe opravili 100-odstotno, morda je kdo manjkal kakšen dan zaradi kakšne bolečine v križu ali prehlada, zato seveda komaj čakamo na tekme," je priprave ocenil trener moške vrste Uroš Velepec.

Velepec bo letos skrbel tudi za Tejo Gregorin, lani nosilko srebrne medalje na svetovnem prvenstvu v Koreji, ki se je po lanski sezoni odločila za menjavo trenerja ter od Tomaša Kos odšla k Urošu Velepcu in moški ekipi. "Zame je to velik izziv. Teja je lani osvojila medaljo na SP, zato je jasno, da sodi med kandidate za medaljo tudi na olimpijskih igrah v Vancouvru. Glede na vložen trud smo lahko zelo optimistični."

Velepec se seveda ni mogel izogniti niti novinarskemu vprašanju o streljanju svojih varovancev, saj je reprezentantom v zadnjih sezonah kar nekajkrat slabo streljanje preprečilo visoke uvrstitve. "Tudi letos bodo kakšno tekmo na strelišču izgubili, saj je to sestavni del biatlona. Nekateri v tem trenutku še niso povsem stabilni, a smo vsaj nekaj odstotkov napredovali, pa tudi čas, ki ga potrebujejo za streljanje, so vsi zmanjšali. Moja ocena je, da znajo vsi zelo dobro streljati, tudi tehnično so brezhibni, a tekma je vselej tudi velik izziv in če bo koncentracija prava, bodo tudi zadeli. Na strelišču se bo vse odvijalo v glavah."

V slovenskem taboru so zelo zadovoljni, da je "nova" Pokljuka letos dobila tudi priložnost, da namesto Osrblieja priredi tekmo svetovnega pokala. "Tekmovati doma je najlepše. Tukaj treniramo in dobro poznamo razmere na progi in na strelišču. Pokljuka bo zato vsekakor lepa vzpodbuda, obenem pa tudi velika obveznost, saj je doma največja medijska pokritost, na tribunah bodo naši navijači in storili bomo vse, da jih bomo razveselili. Žal se termin tekme pokriva s tekaškim svetovnim pokalom na Rogli, ki bi si ga zelo rad ogledal, zato bomo za tekače lahko le navijali na daljavo in prepričan sem, da bodo tudi oni navijali za nas."

Veliko dela je imel tudi Tomaš Kos, ki je moral zaradi povratnic v ekipo, Tadeje Brankovič Likozar in Dijane Ravnikar, ki sta postali mamici, nekoliko prilagoditi treninge: "Naša ekipa je še vedno zelo majhna. Treningi so bili letos res komplicirani, saj vrnitev po porodu za nobeno tekmovalko ni lahka in precej smo morali prilagajati zadeve. Vseeno mislim, da smo opravili, kar smo načrtovali. Pravo pripravljenost sicer težko ocenjujem, saj nam manjka kakšna tekma v mednarodni konkurenci za pravo primerjavo, a primerjava treningov kaže, da sta obe že na podobni ravni kot pred porodom. Tadeja bo morala zaradi dveletne odsotnosti sicer še na tekmo IBU pokala v Idre, da si zagotovi nastop v svetovnem pokalu, a je to le formalnost."

Tadeja Mali je seveda opravila klasične priprave, Tomaš Kos pa je zelo zadovoljen tudi s formo Teje Gregorin, čeprav je slednja odšla k Urošu Velepcu in trenira z moško ekipo. "Seveda gledam tudi kaj dela ona in na treningih kaže res zelo dobro formo, tako tekaško kot strelsko. Mislim, da je že v tem trenutku vrhunsko pripravljena," je še povedal Kos, ki upa, da bo snežna podlaga na Pokljuki zdržala do odhoda reprezentance v Skandinavijo: "A podobne težave s snegom so povsod v Srednji Evropi."