Sodniška trojka na prizivnem sodišču bo v prihodnjem tednu utemeljila sodbo, v petek pa so sodniki Anne Rowles, David Frankel in Harvey Groberman skakalkam le sporočili svojo odločitev. Seveda so bile slednje s sklepom nezadovoljne. "Poskušale smo vse, da se skoke uvrsti v program iger. Tožba je bil le zadnji korak," je denimo komentirala Nemka Jenna Mohr. Vse pa so v en glas potrdile, da bodo morale na premiero pač počakati do iger leta 2014 v ruskem Sočiju.

Natančno 91 dni pred igrami je torej jasno, da v olimpijskem programu v Vancouvru ne bo te discipline. Tak razplet pa se je nakazoval že po julijskem sojenju. Takrat je sodnica Ann Fenlon sicer priznala, diskriminacijo deklet zaradi spola, obenem pa v nadaljevanju potrdila, da kanadski organizacijski komite iger ni deloval v nasprotju s pravicami in svoboščinami, ki izhajajo iz olimpijske listine, kar so v tožbi trdila dekleta. Kanadski prireditelji in kanadska vlada namreč nimata neposrednega nadzora nad olimpijskimi igrami. Diskriminacijo bi lahko, takrat tako sodnica, odpravil le Mednarodni olimpijski komite.

MOK je že pred tem sporočil, da ženski skoki še ne izpolnjujejo osnovnih olimpijskih kriterijev. V prvi vrsti MOK moti skromna razširjenost tega športa, po drugi strani pa pravila zahtevajo, da se pred olimpijskim programom izpeljeta vsaj dve svetovni prvenstvi, a so bili ženski skoki doslej le enkrat del nordijskega svetovnega smučarskega prvenstva. Predsednika MOK Jacquesa Roggeja pri tem ni prepričala niti pisna prošnja skakalk.