Kozmus se je v zadnjih tednih manj pojavljal v slovenskih medijih, ki so povečini spoštovali njegovo zasebnost pri odločitvi o nadaljevanju kariere. Sinoči je dajal vtis, da maksimalno uživa v statusu športnega upokojenca. »Ja, res je, sem kar precej shujšal,« se je prijazno nasmehnil Primož Kozmus. »Lepo se imam. Uživam. Živim normalno življenje. Sicer nič novega. Spomladi bom sporočil, kako sem se odločil glede nadaljevanja športne poti. Oziroma bom uradno naznanil konec kariere,« je pred uradnim začetkom prireditve, ki jo je vodila upokojena atletinja Alenka Bikar, zaključil Kozmus.

»Še se ukvarjam s športom. Podal sem se v teniške vode,« je po prejetju priznanja za atleta leta pojasnil Brežičan, ki je poleg laskavega naziva atleta leta prejel tudi priznanje za nov državni rekord (prejeli sta ga še Barbara Špiler v metu kladiva in Sonja Roman na 1500 m). Za najboljšega trenerja leta je bil vnovič izbran Vladimir Kevo, tvorec uspehov Primoža Kozmusa in Barbare Špiler, največjega upa slovenske atletike. Drugi med člani je bil suvalec krogle Miran Vodovnik, finalist SP v Berlinu, tretji pa je bil postavljalec slovenskih mejnikov v skoku ob palici Jure Rovan. Za zanimivost je poskrbel Vodovnik, ki je v Slovenski Bistrici odprl svoj lokal, ki ga je poimenoval kar po svojem vzdevku – Jeti.
»Vztrajnost in trma sta najzaslužnejši odliki, ki sta me po uspešni sezoni pripeljali do laskavega naziva. Upam, da je ta sezona šele začetek še boljših, vrhunskih rezultatov,« je navdušeno zrla v prihodnost Sonja Roman. Med članicami sta si drugo mesto delili skakalka troskoka Marija Šestak in Martina Ratej, finalistka SP v metu kopja.

»S športnega vidika je bilo leto odlično. Z velikih tekmovanj smo se še naprej vračali s kolajnami ter nadaljevali neverjetno uspešen atletski niz. Ponosni smo na odličji Marije Šestak in Sonje Roman na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu. Na prostem smo srebrno in bronasto kolajno iz Torina pozlatili, in sicer po zaslugi Barbare Špiler, svetovne mlajše članske prvakinje v metu kladiva, in Primoža Kozmusa, svetovnega prvaka v metu kladiva. Prepričan sem, da bo tudi leto 2010 uspešno, osrednja dogodka pa bosta svetovno prvenstvo v dvorani v Dohi in evropsko prvenstvo v Barceloni,« je bil ponosen Peter Kukovica, predsednik AZS, atletskim uspehom pa sta s prisotnostjo prilila dodatno kapljico penine minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter notranja ministrica Katarina Kresal, ki skrbi, da so nekateri najuspešnejši atleti zaposleni v državni ustanovi.