Sreča v nesreči za sodnico in njeno družino je morda debelina zidu starejše stavbe, če bi namreč eksplozivno telo udarilo neposredno v prostor, kjer je družina spala, bi bile posledice lahko tragične. V napadu je bila tako lažje poškodovana sodničina mladoletna hči, ki pa je včeraj dopoldne že zapustila jeseniško bolnišnico.

Tako sodnici kot tudi njeni družini so zagotovili varovanje. »Gre za napad na sistem vrednot, na ustanove države. Presenetilo nas je dejanje, ki povrhu vsega ogroža tudi naše družinske člane, otroke,« je opozorila predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek. Po naših informacijah so neznanci sodnici Turk-Lukanovi minuli teden grozili, ker je vozniku, ki je pred leti povozil otroka, izrekla oprostilno sodbo.

Gre za resen dogodek, ki terja resno obravnavo, je včeraj poudaril pravosodni minister Aleš Zalar, ki ga je sredi noči o napadu na okrožno kazensko sodnico Katarino Turk Lukan obvestila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Minister je ponoči po telefonu že govoril s Turk-Lukanovo - ta je bila po njegovih besedah seveda vznemirjena. Kot je še pojasnil, so sredi noči organizirali usklajeno delovanje policije, ministrstva za pravosodje in Okrožnega sodišča v Ljubljani, izvedli bodo vse potrebne postopke, da bi izsledili storilca ali storilce in zagotovili popolno varnost sodnice in njene družine.

"Dosedanje ugotovitve izkazujejo zelo veliko stopnjo verjetnosti, da je bil motiv za bombni napad povezan z delom sodnice," je povedal generalni direktor policije Janko Goršek. Takoj po eksploziji je po njegovih besedah na kraj dogodka odšlo več policijskih patrulj, aktiviran je bil operativni štab, sredi včerajšnjega dne pa so aktivirali tudi posebno policijsko enoto. Namige, da je bilo eksplozivno sredstvo ukradeno iz skladišča Povhova jama pri Pivki, je direktor policije zavrnil. "Policija bo uporabila vse možne kadrovske zmogljivosti in zakonske ukrepe, da izsledi storilca ali storilce," je poudaril Goršek.

Tudi Zalar je ocenil, da je motiv za to dejanje povezan z delom sodnice. Dogodek, ki je usmerjen zoper nosilca sodne funkcije, namreč po naravi stvari, pravi Zalar, najprej napeljuje na vprašanje, ali ne gre za maščevanje ali grožnjo, ki je povezana z delom konkretnega sodnika. Po besedah ministra sodniki kazenskega oddelka Okrožnega sodišča v Ljubljani obravnavajo nekatere najtežje primere kriminala.

"Dosedanje izkušnje nas učijo, da je pri vsaki najmanjši grožnji potrebno uvesti vse potrebne ukrepe za to, da se zagotovi ustrezna varnost. In to smo tudi storili," je pojasnil. Pravosodno ministrstvo ima po njegovih besedah v takih primerih določene pristojnosti, potrjuje namreč oceno ogroženosti, ki jih pripravijo sodišča. Ministrstvo zagotavlja pravosodnim organom tudi ustrezno tehnično varovanje. "Po tem dogodku pa se vidi, da so pravosodni funkcionarji ogrožanju lahko izpostavljeni tudi zunaj delovnega mesta. To predstavlja posebno tveganje in izziv za vse, saj doma ni varnostnikov in detektorjev, zato je vse odvisno od tega, kako samozaščitno posameznik ravna," je ocenil Zalar.

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Andrej Baraga, ki se je v noči napada sestal tako s preiskovalci kaznivega dejanja kot tudi s sodnico in nekaterimi njenimi člani družine, je dogodek najostreje obsodil. Kot je poudaril, so sodnici in njeni družini že zagotovili varovanje. Povedal je še, da so na ljubljanskem sodišču že opravili oceno varnostne situacije in sprejeli ukrepe. "To konkretno pomeni, da izvajamo strožjo kontrolo prihoda strank na sodišče skozi glavni vhod," je pojasnil Baraga.

Baraga je pojasnil, da sodnica v času sojenja v zadevi Global ni bila posebej varovana. Kot je opozoril, pa sodniki sodijo v različnih primerih. "Ni nujno, da prihaja ogroženost ravno v medijsko najbolj pokritih primerih. Čisto možno je, da je sodnik ogrožen takrat, ko sodi o primeru, ki se sploh ne zdi pomemben," je poudaril.