Zgodba o Rubinu Kazanu ima vrsto posebnosti. Čeprav v elitni ruski ligi igra šele od leta 2003, ne gre za primer "ruskega" Interblocka, torej kluba, ki bi nastal pred nekaj leti na temeljih gore denarja. Pod imenom Iskra je bil ustanovljen že leta 1958, nato pa dolga desetletja taval po nižjih ligah nekdanje Sovjetske zveze. Preporod "Tatarov" se je začel na prelomu tisočletja, ko so se najprej uvrstili v drugo ligo, nato pa praktično iz leta v leto napredovali, da jim je kmalu uspela tudi uvrstitev med najboljše v Rusiji. Ambicioznega kolektiva iz Kazana to ni ustavilo in že v krstni sezoni v prvi ligi se je Rubin s tretjim mestom uvrstil v pokal Uefa. V naslednjih štirih letih se je še dvakrat približal samemu vrhu, preden je lansko sezono naredil odločilni korak.

Prava kombinacija odličnega "skavtinga" po državah nekdanje Sovjetske zveze in Južne Amerike z zvezdniškimi veterani je Rubin v lanski sezoni pripeljala celo na sam vrh ruskega državnega prvenstva in do zgodovinske uvrstitve v ligo prvakov. Najboljši strelec iz šampionske sezone Sergej Rebrov se je skupaj s Savom Miloševićem sicer upokojil, a Rubinu je za letošnjo sezono uspelo zadržati okostje moštva.

V ligi prvakov je ruski prvak pristal v skupini z Interjem in Barcelono, tako da na papirju pred začetkom ni imel prav nobenih možnosti. Toda pri Rubinu so imeli drugačne načrte in ob dveh domačih remijih proti obema velikanoma svetovnega nogometa je četa izkušenega stratega Gurbana Berdijeva, ki je trener Rubina že od leta 2001, prišla celo do senzacionalne zmage na Camp Nouu, kjer svoje tekme igra aktualni evropski prvak iz Katalonije. Zanimivo, da je ruska ekipa še julija letos na eni izmed prijateljskih tekem na pripravah v Avstriji v popolni postavi z Mariborom prišla le do remija brez zadetkov.

Prav posebna prigoda pa se je dogodila pred dvema mesecema, ko je bil v nameščanje rezultatov v bolgarskem državnem prvenstvu povsem nevede vpleten tudi Rubin. Konec septembra je bil v Bolgariji na vrsti veliki mestni derbi Sofije med Levskim in CSKA, le nekaj dni pred tekmo pa je vodstvo Levskega dobilo faks, da se Rubin zanima za štiri njihove glavne igralce: Živka Milanova, Ze Soaresa, Darka Tasevskega in Usefa Rabeha. Dva domnevna predstavnika ruskega kluba sta obenem stopila v osebni kontakt s predsednikom Levskega Todorom Batkovim. Bolgarski klub je v dobri nameri v Moskvo na sestanek poslal vse štiri svoje nogometaše skupaj s finančnim direktorjem in v največjem ruskem mestu jih je sprejel še en domnevni predstavnik Rubina. Toda počasi so pri Levsekemu postali sumničavi in ugotovili, da so bili pošteno potegnjeni za nos, saj je šlo za veliko mednarodno goljufijo. Brez štirih nosilcev igre, ki so bili na dan tekme v Rusiji, je namreč Levski izgubil mestni derbi z 0:2. Da je šlo za kriminalno dejanje, pa je bilo več kot očitno, ko je največja azijska spletna stavnica SBObet le nekaj ur pred tekmo zaradi množičnih vplačil kvoto za zmago CSKA znižala z 1.96 na 1.67.