Letošnjo sezono v kraljici športov je zaznamoval karibski atlet, ki je na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Berlinu slavil na 100 in 200 ter v štafetnem teku na 4 x 100 metrov, v obeh posamičnih nastopih pa je Bolt izboljšal svoji rekordni znamki z lanskih poletnih olimpijskih igrah v Pekingu.

Ne seznamu za laskavi naslov sta tudi kenijski srednjeprogaš Kenenisa Bekele, sicer nosilec dveh odličij najbolj žlahtnega leska v tekih na 5.000 in 10.000 z letošnjega svetovnega prvenstva, in ameriški šprinter Tyson Gay, ki je v teku na 100 metrov prav tako izboljšal Boltov rekorden čas in Pekinga, a nato priznal premoč za odtenek hitrejšemu Boltu.

V nemški prestolnici sta slavila tudi norveški metalec kopja Andreas Thorkildsen in Avstralec Hooker. Slednji se je navkljub poškodbi okronal z naslovom svetovnega prvaka, na februarskem atletskem dvoranskem mitingu v Bostonu pa je preskočil 6,06 metra, kar je drugi najboljši dosežek na svetu.

IAAF bo v torek objavila tudi seznam kandidatk za najboljšo atletinjo, "gala večer" pa bo priredila 22. novembra v Monte Carlu.