Pedrosa je sezono končal na končnem tretjem mestu, medtem ko jo je Jorge Lorenzo (Yamah), ki je bil tokrat tretji, na drugem. "Skozi celotni teden sem razmišljal le o dirki. Zares sem si želel zmage pred domačimi navijači," je dejal Pedrosa. Casey Stoner (Ducati), ki je si je na kvalifikacijah privozil prvo štartno mesto, je med ogrevalnim krogom zaradi neogrete gume zletel s steze in tako predčasno končal dirko. Poleg bojev v ospredju je navijače navdušil tudi Američan Ben Spies (Yamaha). Nastopil je s povabilom in dirko končal na sedmem mestu.

V četrtliterskem razredu je kazalo, da je že vse odločeno. Japoncu Hirošiju Aojami je za naslov prvaka zadostovala uvrstitev do enajstega mesta. A v devetem krogu je voznik Honde storil napako, zapeljal na pesek in se na stezo vrnil ravno na enajstem mestu. V vodstvu je bil takrat branilec naslova Marco Simoncelli (Gilera), ki je še edini lahko ogrozil Japonca, in obetal se je zanimiv zaključek. A sedem krogov pred koncem je Italijan odstopil in sanj o ponovnem zmagoslavju je bilo konec. Zmage se je veselil Hector Barbera (Aprilia), ki je na koncu tudi prišel do skupnega drugega mesta pred Simoncellijem. Na stopničkah sta bila še Alvaro Bautista (Aprilia) in Raffaele de Rosa (Honda). Aojama je na koncu osvojil sedmo mesto in bo šel v zgodovino kot zadnji prvak v razredu do 250 ccm. V naslednji sezoni bo to konkurenco zamenjal razred moto2, v katerem bodo dirkali s 600-kubičnimi štiritaktnimi motorji.

Julian Simon (Aprilia) si je v najšibkejšem razredu naslov prvaka zagotovil že pred dirko v Valencii, a kljub temu slavil zmago in tako le potrdil odlično sezono. Drugo mesto je osvojil njegov moštveni sotekmovalec Bradley Smith.