"Ta sneg na Pokljuki je res kot nalašč. Nam je bilo res podarjeno, da lahko treniramo doma. Imamo srečo, čeprav smo danes zjutraj znova pošteno vihteli lopate. Upam, da bo dovolj hladno, da bodo razmere dobre tudi naslednji teden," je včeraj dopoldne s sodobnega strelišča poročal Uroš Velepec. "Čeprav je sneg zelo počasen, da imajo biatlonci v smučini občutek, kot bi bili privezani za smreke, pa so razmere zares tako dobre, da lahko tudi šprintajo," je dodal podrobnosti.

Ne samo pozen odhod na sneg, še večja novost za biatlonce je bivanje v razmerah velike nadmorske višine. Uroš Velepec se je po dolgem premišljevanju šele v zadnjem mesecu odločil, da bodo Janez Marič, Vasja Rupnik, Peter Dokl in pol Slovenec Jaka Fak, ki že trenira v slovenskem dresu, 21 noči prenočili v višinski Vili Triglav Tadeja Valjavca in s tem prvič izkoriščali razmere s pomanjkanjem kisika v zraku za izboljšanje krvne slike. "Res sem bil še pred mesecem dni v velikih dvomih. Nasveti Tadeja Valjavca pa so me prepričali. Sedaj naj bi že bili iz kritičnih dni in bo lahko kakšen trening že tudi hitrejši. Tadej res skrbi za vse. Pa še kakšno zgodbico iz kolesarskega sveta fantom pove, da ni dolgočasno," je bil navdušen Velepec. Zanimivo, da četverica bivanje pri Valjavcu plača sama in ne gre iz reprezentančnega proračuna.

Klemen Bauer in njegova najbližja soseda Teja Gregorin pa v Valjavčev "Tibet" ponoči sploh ne skočita. "Klemen že sedaj neverjetno leti. Teja gre tudi tako dobro, da nočemo tvegati. Klemen rabi predvsem mir, da izpopolni streljanje na simulatorju," je Velepec med sneženjem pojasnil različen vadbeni pristop do zvezdnice, nosilke bronaste kolajne na zadnjem zimskem svetovnem prvenstvu, in nič manj obetavnega soseda za Vancouver.

Tomaš Kos svoje tri varovanke Dijano Ravnikar, Tadejo Brankovič-Lokozar in Andrejo Mali tudi ne pošilja v višinske sobe. Prvo omenjeni imata namreč materinski sobi. "Dijana je že skoraj na nivoju, kot je bila pred nosečnostjo. Tadeji Likozar do tega zaradi kasnejšega rojstva še nekaj manjka, tudi železa v krvi ji je primanjkovalo, z nekaj kurami pa se je to že izboljšalo. Vse tri z Andrejo Mali so pridne, trudijo se," se je na včerajšnjem treningu smejalo Kosu. Očitno se je dobro vklopil v otroški vrtec. "Varuška pa nisem. Njuni varuhi pomagajo, da z usklajevanjem materinstva ni težav," je komentiral še eno posebnost predolimpijskega slovenskega biatlona.