Kot je danes za STA pojasnil direktor Lokainvesta Aleksander Schara, so se za to potezo odločili, ker jim T-2 ne plačuje velikega dolga, ki znaša okrog šest milijonov evrov.

"Zadeva se ni urejala in se ne ureja, čeprav je bilo kar nekaj obljub, da se bo uredila," je povedal Schara in dodal, da vse skupaj traja že poldrugo leto.

Ta neplačila povzročajo Lokainvestu velike težave, ki jih družba v času zaostrenih gospodarskih razmer težko premošča, je še poudaril in dodal, da jim preprosto ni preostalo nič drugega.

Lokainvest z družbo T-2 sodeluje štiri leta. Zanjo je kupoval lokacije za telekomunikacijska vozlišča, ki jih je tudi opremil z vso potrebno opremo in nato tako dokončane predal T-2.

Kot je znano, je predlog za začetek stečaja T-2 že oktobra na mariborsko okrožno sodišče podala ljubljanska družba Smart Com, ki se ukvarja s sistemsko integracijo in z razvojem sistemov za elektronsko komuniciranje.

V T-2, ki naj bi bil Smart Comu dolžan štiri milijone evrov, so že takrat dejali, da je predlog neutemeljen, tako da so 30. oktobra na sodišče vložili ugovor na Smart Comov predlog.

"Na mariborsko sodišče smo posredovali ugovor, v katerem zavračamo povsem neutemeljen predlog Smart Coma, iz česar sledi, da ne gremo v stečaj, saj za to ni utemeljenih razlogov. Vrednost podjetja po zadnji cenitvi, ki nosi datum junij 2009, je namreč okoli 410 milijonov evrov, dolgovi pa ne presegajo 130 milijonov evrov," so za Finance sporočili iz T-2.

Na mariborskem okrožnem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da bi moral biti narok za obravnavo predloga razpisan v enem mesecu po prejemu ugovora T-2, torej do konca novembra.

V Smart Comu pa so za Finance pojasnili, da se z upravo T-2 in lastniki dogovarjajo o dinamiki oziroma obliki plačila zapadlih ter pripoznanih terjatev. Takoj po razrešitvi te težave pa pričakujejo nadaljevanje sodelovanja, saj je Smart Com pri gradnji omrežja T-2 sodeloval od načrtovanja idejne rešitve.

Časnik Finance se sicer v današnji izdaji sprašuje, če bo zahtevo za stečaj vložila tudi družba Gratel. Družbo Lokainvest namreč obvladuje peti najbogatejši Slovenec Jurij Krč, ki ima v lasti tudi Gratel. Ta je kot graditelj telekomunikacijskega omrežja obenem najpomembnejši partner T-2 in s tem verjetno tudi največji upnik.

Kot so za STA danes pojasnili v Gratelu, oktobra novoimenovani direktor Darko Jakofčič po primopredaji še vedno pregleduje dokumentacijo o finančnem položaju družbe. "Kakšna bo potem odločitev za naprej, se ta hip še ne ve, bo pa v nekaj dneh znana," so povedali. Dolg T-2 Gratelu naj bi sicer znašal nekaj deset milijonov evrov.

Podjetje T-2 je bilo ustanovljeno leta 2004 in danes ponuja dostop do interneta, IP-televizijo ter telefonijo, tudi mobilno. Večinski lastnik podjetja je mariborska finančna družba Zvon Ena Holding. Ta naj bi prek številnih dokapitalizacij, pri katerih naj bi šlo za pretvorbo dolgov v lastniške delež, prišla že do 92-odstotnega deleža v T-2. Šest odstotkov naj bi imel Finetol, dva pa mali vlagatelji.