Za razliko od alpskih smučarjev nordijske reprezentance nimajo težav z odpovedmi pokroviteljev, saj na njihovih oblačilih ni več prostora za nalepke s sponzorji. "Ni bilo niti ene odpovedi sklenjene pogodbe, ampak smo pridobili celo nekaj novih manjših sponzorjev. Proračun je za malenkost manjši od lani, saj imajo skakalci in nordijski kombinatorci za programe sedem odstotkov manj denarja, tekači pa dva odstotka. Proračun za olimpijsko sezono je 2,4 milijona evrov, obveznosti iz preteklosti so poravnane, trenutne plačujemo z minimalnimi zaostanki. Pred športniki in trenerji je zelo odgovorna naloga, saj se nam po koncu olimpijske sezone iztečejo vse pogodbe. V primeru uspehov bomo imeli boljša pogajalska izhodišča," je povedal poslovni direktor nordijskih reprezentanc Primož Ulaga.

Ker je slovenska reprezentanca v smučarskem teku (Petra Majdič, Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek) že na treningu na snegu na Norveškem (prvič vse ženske vadijo skupaj ob pomoči dveh trenerjev, treh serviserjev in enega fizioterapevta), so na predstavitvi sodelovale preko video konference. "Razmere v Sjusoenu, kjer imajo 60 kilometrov prog, so odlične, saj vsak dan pade med 5 in 10 centimetrov snega," je poročal glavni trener Ivan Hudač in stol pred kamero prepustil Petri Majdič, ki hitro okreva po lažjem prehladu: "Tudi, če se mi olimpijska sezona, od katere vsi ogromno pričakujejo, ne bo izšla po načrtih, si ne bom ničesar očitala. Trenirala sem še več kot v preteklosti, vadbo dopolnjevala z novostmi, pripeljala v strokovni štab nove ljudi in del stroškov pokrila iz lastnega žepa." Fabjanova, Višnarjeva (do treninga v Sjusjoenu so Slovenci prišli tudi s pomočjo njene srčne zveze z norveškim tekaškim asom Hattestadom) in Jezerškova so poudarile, da komaj čakajo prve tekme FIS na Norveškem, kjer se bo svetovni pokal začel 21. novembra v Beitostoelnu.

Športni direktor skakalcev in nordijskih kombinatorcev Franci Petek je posebej hvalil tekmovalce za zavzeto delo in krepitev moštvenega duha. Skakalci z izjemo Damjana, ki trenira po posebnem programu, so bili na enotedenskem aktivnem oddihu v topli Turčiji, konec prihodnjega tedna pa se bo vodstvo odločilo, kam bodo odšli na prvi trening na snegu. Trenutno imajo sneg le na skakalnici v Rovaniemiju na severu Finske, kamor v ponedeljek odhaja Jernej Damjan, glavni trener Matjaž Zupan pa upa na sneg v srednji Evropi. "Vsa ekipa je minule mesece zelo zavzeto trenirala, z vadbo v vetrovniku v Helsinkih smo dobili dragocene izkušnje. Poleti mi je šlo odlično (2. mesto v skupnem seštevku poletne serije, op.p.), zdaj se bom še malce spočil in nato prepustil toku dogodkov," je povedal prvi pilot slovenske zračne eskadrilje Robert Kranjec. Jernej Damjan se je ob treningu ukvarjal tudi z zbiranjem denarja in zdaj ga ima vsaj toliko, da bo lahko izpeljal sezono tako, da bo ob njem tudi trener Ari Pekka Nikkola. "Zaslužil ne bom nič, morda bom celo malce na izgubi, a zame je najpomembneje, da se vrnem med najboljše. Skoke na plastiki sem stabiliziral, zdaj jih moram prenesti na sneg, na katerem bom na Finskem ostal na treningu do prve tekme 26. novembra v Kuusamu," je povedal Jernej Damjan. Nordijski kombinatorci so izkoristili sneg na Pokljuki za bazični trening teka.