Disciplinska komisija je Prokopa kaznovala s 45.000 evri, tremi leti prepovedi opravljanja vseh funkcij v mednarodnih tekmovanjih in dosmrtno prepovedjo opravljanja vseh funkcij v okviru EHF. Avstrijski klub bo moral plačati 30.000 evrov kazni, ostal pa je tudi brez točke, ki jo je osvojil z remijem proti Metzu. Na tekmi drugega kroga lige prvakinj Hypo - Metz je gostujoča igralka, Srbkinja Svetlana Ognjenović, sedem sekund pred koncem krenila v hiter protinapad. Da bi preprečil njen verjetni zmagoviti zadetek, je Prokop stekel na igrišče in poskrbel za ostro "bližnje srečanje" z Ognjenovićevo. Sodnika sta mu takoj pokazala rdeči karton, a je Prokop uspel preprečiti zmago Metza, ki v zadnjih sekundah ni dosegel zadetka, tako da se je tekma končala s 27:27.

Že 69-letni Prokop se je v strahu pred ostrimi kaznimi takoj posipal s pepelom in na Hypovi spletni strani svoje dejanje označil za "neopravičljivo čustveno reakcijo". V torek je odstopil kot trener (napovedal je, da bo svoje težave reševal s psihologom), se opravičil ekipama, igralkam in športnemu svetu nasploh, hkrati pa je v ozadju že začel lobirati za čim nižjo kazen. A lobiranje človeka, na katerega se že dolgo lepijo škandali, ni obrodilo sadov.

"Takšne stresne in nevarne situacije seveda vplivajo na ekipo, a ne nujno negativno. Pogosto pride tudi do pozitivnega šoka," opozarja Krimova trenerka Marta Bon, ki ji v pripravah za dvoboj s Hypom preglavice povzroča le poškodba Andree Lekić (proti Metzu je dobila močan udarec v mišico nad kolenom), zaradi katere Srbkinja trenira po posebnem programu. O škandalu na Dunaju Bonova dodaja: "V svoji karieri, tako igralski kot trenerski, kaj takega še nisem doživela. Za takšne vrste ljudi v rokometu, ki jih pogosto spremljajo škandali, ne bi smelo biti več prostora. Poleg tega bi lahko Prokop tudi huje poškodoval tudi igralko."