"Italijani imajo pravico vedeti, ali so parlamentarci, ki so jih volili, odvisni od mamil. Če želijo institucije ponovno pridobiti na verodostojnosti, morajo zagotavljati transparentnost," je menil Giovanardi.

Tudi politiki v italijanski pokrajini Lacij so zahtevali teste za mamila za novoizvoljene člane regionalnega sveta. Zahtevo so podali po škandalu predsednika deželne vlade Lacija Piera Marrazza, ki je minuli teden odstopil, potem ko so v javnost pricurljale informacije o njegovih odnosih s transeksualci in zlorabi kokaina, zaradi česar je bil tarča izsiljevanj.

Giovanardi je nedavno predlagal tudi uvedbo kokainskega testa za pilote, železničarje ter voznike tovornjakov in avtobusov. "Kokain vdira v vse socialne plasti in poklicne skupine, od delavcev do politikov. Smiselno je razširiti nadzor," je menil Gioavanardi, s tem pa je v Italiji sprožil burne debate.

Teste za mamila bi morali glede na Giovanardijev predlog izvesti najmanj enkrat letno. Če bo test pri nekem delavcu pozitiven, bi ga moral delodajalec suspendirati, delavec pa bi se moral podvreči programu odvajanja. V desetih dneh po prvem testu bi moral obenem delavec opraviti še en test.