CIT Group se želi v tem postopku znebiti 10 milijard dolarjev dolga, predsednik in generalni direktor družbe Jeffrey Peek pa je zagotovil, da gre za nadzorovani stečaj in bo zato posojanje majhnim in srednjim podjetjem teklo še naprej.

Stečaj pri poznavalcih vzbuja nekaj skrbi zaradi začetka praznične prodajne sezone. Ameriške trgovine trenutno polnijo police za prodajo med prazniki, ki je tradicionalno velika in potrebujejo zanesljiv dostop do posojil za "logistiko", kot je na primer prevoz blaga od proizvajalce in posrednikov.

Podpredsednik za vladne zadeve pri Nacionalnem maloprodajnem združenju Craig Sherman je sicer za tiskovno agencijo AP dejal, da ne bo hujšega, ker je večina trgovcev že napolnila z blagom lastna skladišča in distribucijske centre. Stečaj bi lahko vplival na spomladansko sezono 2010, ko se pričakuje, da bodo ameriški potrošniki bolj razpoloženi za nakupe zaradi izboljšanja gospodarske rasti.

Vendar pa v CIT Group zagotavljajo, da ne bo težav. Iz stečaja, v katerega so vstopili s podporo glavnih upnikov in načrtom prestrukturiranja, naj bi prišli že letos. Stečaj pa pomeni, da so vsi delničarji ostali brez denarja, med njimi tudi zvezna vlada, ki je lani v CIT tako "vrgla" 2,3 milijarde dolarjev. Podjetje, ki pomaga okrog 2000 dobaviteljem za okrog 300.000 trgovin in podpira okrog 60 odstotkov vse maloprodajne industrije, je bilo sicer pred stečajem že junija.

Zaradi finančne krize se je CIT boril za preživetje vse leto, stečaj pa se je pokazal kot najboljša pot, saj ni bilo mogoče obenem posojati in varčevati z gotovino. CIT je v prvi polovici letošnjega leta ustvaril le za 4,4 milijarde dolarjev novega prometa, potem ko je v enakem obdobju lani ustvaril za 11,8 milijarde dolarjev.

Stečaj CIT je eden od največjih v ameriški zgodovini, po stečajih Lehman Brothers, Washington Mutual, WorldComa in General Motorsa. Premoženje družbe je ocenjeno na 71 milijard dolarjev, dolgovi pa na 64,9 milijarde dolarjev.