Nikoli nisem tajil obiska Ivana Črnkoviča in predstavnikov Patrie 1. septembra 2005 pri meni na HSE. In tudi ne, da mi je, potem ko sem izročil posetnico, g. Riedl poslal vsaj dve elektronski pošti. V eni je tarnal, da se mu ne odzivam, v drugi pa je utemeljeval prednosti Patrie. Zasegli so mu vso elektronsko pošto, vendar mojih odgovorov gospodu Riedlu ni. Vem samo za to srečanje z g. Riedlom, ne vem pa za večkratne stike, tudi če bi Riedl kaj takšnega trdil. In tudi to srečanje bi pozabil, če ne bi izbruhnila zadeva Patria.

Iz dokumentov, ki prihajajo na dan, izhaja, da so posredniki sodelovali že prej pri projektu Pandur in pri Patrii, vendar so zašli v težave, ko se je spremenila vlada v Sloveniji. V januarju 2005 naj bi se dogovorili, kdo bo koga v Sloveniji obdeloval. Očitno so Patrii zagotavljali in se hvalili, da poznajo tudi nove ljudi. Kot kaže, so si nekateri izmišljevali prav neverjetne stvari. Stvar preiskave je, da jih v miru razišče, brez pritiskov medijev ali politike.

V zvezi s Patrio nisem imel z Janezom Janšo nikakršnega stika in to je znano tudi preiskovalcem.

Sestanek 1. septembra na HSE ni bil tajen. To je neumnost, saj je bil organiziran tako kot vsi ostali, prek tajništva, in uradno zaveden. Ravno če bi želel kaj prikrivati, bi se sestali kje drugje.

Očitno je, da poteka vzporedno z delom preiskovalcev tudi medijski inkvizicijski proces, ko se posamezni skrbno izbrani papirji načrtno lansirajo novinarjem, ti pa prirejajo zgodbe.

Težko se je odzivati na medijska očrnjevanja, medtem ko poteka uradna preiskava.

Vsi ti slepilni manevri pa ne bodo pomagali. Nečesa, česar ni bilo, se pač ne more dokazati, pa naj je volja akterjev zadeve Patria še tako velika in krog njihovih podpornikov še tako vpliven.

Dr. Jože Zagožen

Ljubljana