Veliki šef formule 1 Bernie Ecclestone je danes v Združenih arabskih Emiratih na prizorišču naslednje velike preizkušnje velike nagrade Abu Dabija novinarjem potrdil javno skrivnost, da se v Doningtonu, kjer naj bi prihodnje leto gostili dirko formule 1 za VN Velike Britanije, soočajo s finančnimi težavami. Na vrata nadobudnih gostiteljev je namreč potrkala gospa recesija, zaradi česar jim ni uspelo dobiti zadostnih sredstev za nujno posodobitev dirkališča v Doningtonu.

Ecclestone je bil zaradi tega več kot jasen, nikakor jim ne bodo spregledali skozi prste in jim dali še ene možnosti: "Doningtona ne bo. Zamudili so rok, ki smo jim ga že podaljšali. Če sem iskren, to je neugodno za njih. Zagotovo so bili njihovi nameni dobri, a vir njihovih težav je bil kreditni krč."

Razmere niso nič kaj rožnate. Donington je v velikih težavah in ne bo gostil velike nagrade leta 2010, v Silverstonu pa se tudi ukvarjajo s pomanjkanjem denarja za obnovo in ne izpolnjujejo več vseh kriterijev tega avtomobilističnega tekmovanja. Na Otoku upe tako polagajo prav v Silverstone ter se nadejajo, da bo vodstvo F1 sklenilo dogovor s tem prizoriščem. "Seveda si želim, da bi Velika Britanija še naprej gostila veliko nagrado, a ne bomo delali nikakršnih izjem, pa tudi če gre za Britanijo. Če v Silverstonu ne bodo zmogli, potem nima smisla vztrajati. Če se bo to zgodilo, ne bo več VN Velike Britanije. Pač tako preprosto je to," je dal jasno vedeti "veliki šef" Ecclestone.

Težave Doningtona pa so se šele začele. Posojilni krč, ko je zaradi recesije izjemno težko pridobiti potreben kapital ter banke in investitorji niso bili pripravljeni sprejemati tveganja, je malenkost proti tistemu, kar pripravljajo v formuli 1. Zahtevali bodo namreč izplačilo finančnih penalov, ker se niso držali dogovorjenega. Donington je sicer za sedemnajst let pridobil pravice za prirejanje VN Velike Britanije.

Evropa, kjer se je rodil avtomobilistični šport, tako izgublja svoj avtomobilistični domicil. Najprej je stara celina ostala brez velike nagrade Francije, zdaj bo sledila še Velika Britanija, formula 1 pa se vse bolj premika proti vzhodu, kjer utrjuje svoj primat v Aziji.