Klančič pravi, da je združenje na podlagi sklepov sobotnega izrednega občnega zbora svojim članom omogočilo tako vložitev pobude za presojo ustavnosti aneksa ena kot tudi vložitev pobude za začasno zadržanje izvajanja aneksa ena. Ta v delu, po katerem so vzeli sredstva za obratovanje ambulant za nazaj, namreč po njihovem mnenju ni ustaven.

Storjeno napako pa bi lahko odpravili z aneksom dva, o katerem se bodo danes pogovarjali na usklajevalnem sestanku, v petek pa tudi z ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem, je napovedal Klančič.

"Naš namen je, da so sredstva za zavarovance zagotovljena, saj je zdaj prišlo do načina financiranja, ki ni v redu," je poudaril.

Sporni ukrep v julija sprejetem aneksu ena naj bi bil po poročanju današnjega Dela težak približno 15 milijonov evrov. Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije bi za to, da bi ugodili zahtevkom zdravnikov koncesionarjev in zdravstvenih domov, letni delež za zdravstvene domove in zasebnike brez specialistične ambulantne dejavnosti znašal 10,1 milijona evrov, s specialistično ambulantno dejavnostjo pa 11,6 milijona evrov.

Če bi prišteli še ambulantno specialistično dejavnost v bolnišnicah, bi se znesek povzpel na 15,7 milijona evrov, pri lekarnah bi bila skupna vsota 836.000 evrov, pri zdraviliščih 316.000 evrov, končnega izračuna za socialne zavode pa še ni, je podatke zavoda navedlo Delo.