Pri nas sicer še ni opaziti povečanega števila obolelih z novo gripo, a poročila iz držav severne Evrope, iz ZDA in Kanade kažejo, da je virus nove gripe začel intenzivneje krožiti kot doslej. Porast števila primerov nove gripe se je zgodil veliko prej, kot je bilo to v preteklosti značilno za običajno sezonsko gripo, v prihodnjih tednih pa se bo to kroženje virusa še ojačalo, je opozorila Alenka Kraigher z IVZ.

Kraigherjeva poudarja, da je pomen cepiva predvsem v tem, da bo zmanjšalo širjenje nove gripe in omililo posledice. Poudarila pa je, da zaradi cepljenja prebivalstvo ne sme zanemariti higienskih ukrepov za preprečitev širjenja gripe.

Prebivalci se bodo v Sloveniji od ponedeljka dalje lahko cepili v 64 cepilnih centrih, razpršenih po celotni Sloveniji. Na širšem obljubljanskem območju bo teh centrov 18, na Celjskem 10, na območju Maribora sedem, na Koroškem šest, na območju Novega mesta, na Murskosoboškem in Goriškem, na obalno-kraškem območju in na Gorenjskem pa po štirje cepilni centri.

Cepilni centri ne bodo regijsko omejeni, poudarja Renata Rajapakse iz Zdravstvenega doma Ljubljana. Kot je pojasnila, se bo lahko posameznik cepil v katerem koli cepilnem centru. Vsak posameznik se bo moral na cepljenje naročiti, na spletni strani http://ustavimo-gripo.si bodo lahko našli kontaktne številke vseh cepilnih centrov in tudi njihove delovne čase.

Že od napovedi, da bo Slovenija nabavila cepivo proti novi gripi, so se v javnosti pojavljali tudi dvomi in zaskrbljenost nad varnostjo cepiva oz. morebitnimi stranskimi učinki. Cepivo sprva ni bilo priporočeno za otroke, nosečnice in starejše, za zaščito pa naj bi bilo potrebno posameznika cepiti dvakrat.

Kasneje so pristojni priporočila za cepljenje razširili, tako trenutno velja, da se lahko cepi otroke že od starosti šest mesecev dalje. Za starostno skupino od šest mesecev do devet let priporočajo dva polovična odmerka s presledkom vsaj treh tednov. Za odrasle in otroke, stare 10 let in več, priporočajo cepljenje z enim odmerkom, za osebe z oslabljeno imunostjo zaradi bolezni ali zdravil pa cepljenje z dvema odmerkoma v presledku vsaj treh tednov. Ob tem pristojni poudarjajo, da se lahko shema cepljenja z novimi podatki kliničnih raziskav spremeni.

S pandemskim cepivom pa se ne smejo cepiti osebe, ki so imele resno alergično reakcijo na katero koli sestavino tega cepiva ali na katero koli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih. To so jajčne in piščančje beljakovine, ovalbumin, formaldehid, gentamicinijev sulfat in natrijev deoksiholat. Cepljenje pa se odloži v primeru, ko ima posameznik akutno bolezen z visoko telesno temperaturo nad 38 stopinj C.

V primeru izbruha pandemske gripe pri nas bodo zdravstvene ustanove še naprej delovale in sprejemale tudi druge bolnike, a večinoma po spremenjenem režimu. Tako bo na primer največji zdravstveni dom v državi, Zdravstveni dom Ljubljana, v primeru pandemije deloval samo na šestih lokacijah, bolnik pa ne bo mogel vedno k svojemu zdravniku, ampak ga bo pregledal tisti zdravnik, ki bo trenutno na delovnem mestu, je pojasnila Rajapaksova.

Organizirali bodo tudi ločene ambulante za bolnike s pandemsko gripo ter ostale bolnike, urgenco ZD Ljubljana, ki običajno deluje v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, pa bodo v tem primeru preselili v ZD Center na Metelkovi ulici.

Slovenija je s podjetjem GSK sklenila pogodbo za 800.000 doz cepiva proti novi gripi. Do konca leta bo prispelo 280.000 doz cepiva, ostale pa v prihodnjem letu. Na ministrstvu za zdravje upajo, da se bo cepilo čim več ljudi in upajo, da bo ta količina zadostovala. Če bi bil odziv prebivalstva večji, bodo kasneje naročili še dodatno količino cepiva. Tudi v primeru, ko bi se za cepljenje odločilo manj ljudi, to ne bo pomenilo nobene škode, saj je rok trajanja cepiva skoraj tri leta, pa je pojasnila Alenka Trop Skaza z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.