Moštva so imela tokrat na voljo 57,70 milijonov dolarjev za plače igralcem, kar določa salary cap. S tem vodilni možje lige želijo preprečiti, da bi moštva z večjim prihodkom pokupila najboljše igralce in tako praktično uničila tista, ki imajo manjše finančne sposobnosti. Velika novost v letošnji sezoni bo tudi novo pravilo glede korakov. Po novem bo lahko igralec, preden bo "zavodil", vrgel na koš, podal ali se ustavil, naredil dva koraka, medtem ko je do sedaj lahko naredili le enega. S tem naj bi igra postala bolj atraktivna za gledalce, saj naj bi na tekmah padlo večje število košev. Odločitev je onkraj Atlantika sprožila velik plaz kritik: "Igralci dandanes naredijo šest, sedem metrov, ne da bi dali žogo ob tla. Sodniki so do sedaj mnogo korakov kar spregledali, sedaj pa jim bo to dovoljevalo tudi pravilo. Pod takimi pogoji bi Wilt Chamberlain v svojem času dosegal povprečno 100 točk na tekmo. Vodilni možje lige delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi strelcem olajšali delo," se je jezil Walt "Clyde" Frazier, legendarni igralec New York Knicks.

Vse oči bodo tokrat obrnjene proti prvakom Los Angeles Lakers, ki bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da uspeh iz lanske sezone ponovijo. V ta namen so v moštvo pripeljali Rona Artesta iz Houstona, v zameno pa so se odrekli Trevorju Arizi. Ključen korak k ubranitvi naslova prvaka so Jezerniki morda naredili poleti, ko so podpisali novo, štiriletno pogodbo z Lamarjem Odomom. Na Zahodu bo največji tekmec izbrancem trenerja Phila Jacksona prav gotovo Denver Nuggets, ki bo želel dokazati, da lanski uspeh, ko se je prebili do finala zahodne konference, ni bil naključje. Moštvo iz Kolorada je po začetku lanske sezone naredilo odličen posel, saj je v svoje vrste zvabilo odličnega organizatorja igre Chaunceyja Billupsa. S svežim Dirkom Nowitzkijem in nakupom Shawna Mariona bodo nevarni tudi Telički iz Dallasa, medtem ko bo sezona Raket iz Houstona ob odsotnosti Yaa Minga odvisna od pripravljenosti Tracyja McGradyja, ki naj bi se kmalu vrnil po daljši odsotnosti zaradi poškodbe kolena.

Na Vzhodu se bodo za vstopnico v veliki finale spopadla tri moštva: Orlando Magic, Boston Celtics in Cleveland Cavaliers. Moštvo s Floride je v lanski sezoni že okusilo slast igranja v finalu, kjer so morali priznati premoč proti LA Lakers. V nove boje bodo odšli okrepljeni z Vincom Carterjem, Mattom Barnesom in Jasonom Williamsom. Poškodbo ramena je v celoti pozdravil Jameer Nelson, medtem ko trener Stan Van Gundy ne bo mogel več računati na Turka Heda Turkogluja, ki je odšel v Toronto. Lanskim prvakom iz Bostona bo lahko po daljši odsotnosti znova pomagal Kevin Garnett, poleg tega pa so vodilni možje naredili odlično potezo, ko so poleti kupili Rasheeda Wallaca in Marquisa Danielsa. Še najbolj odmevno je trgoval Cleveland, saj se je Kavalirjem pridružil Shaquille O'Neal, ki naj bi "Kralju" Jamesu pomagal do tako zaželjenega naslova prvaka. Svoje naloge se zaveda tudi Shaq, ki je ob prihodu dejal: "Tu sem, da osvojim prstan za Kralja (LeBrona Jamesa op.p.). To je moj nov moto."