Kot so danes v Trstu povedali predstavniki organizacij Greenaction Transnational in Alpe Adria Green (AAG), jim je informacijo o postopku posredovala predsednica komisije za peticije Evropskega parlamenta Erminia Mazzoni. Ta je organizacijo Greenaction Transnational obvestila o postopku v zvezi s peticijama, ki jih je ta organizacija naslovila na Evropski parlament leta 2007 in 2008, tudi v zvezi z vprašanjem, ki ga je že leta 2006 v zvezi s plinskimi terminali postavila tedanja evropska poslanka iz Slovenije Mojca Drčar Murko.

Evropska komisija je svoje pomisleke posredovala Italiji že januarja letos, poznejši italijanski odgovor komisije ni zadovoljil, tako da je 19. marca letos poslala pisno opozorilo, da Italija ne spoštuje evropske direktive št. 82 iz leta 1996. Točneje gre tu za prvi odstavek 13. člena, kjer piše, da morajo države članice EU prebivalcem, ki bi jih lahko prizadela večja nesreča, ponuditi informacije o varnostnih ukrepih in o pravilnem obnašanju ob nesreči, ne da ti to posebej zahtevajo.

Pisno opozorilo, ki bi mu lahko sledila uvedba postopka proti državi kršiteljici, je Italija torej prejela že marca. Vendar je vseeno izdala pozitivno oceno o vplivu na okolje glede načrta kopenskega terminala, ki ga španska družba Gas Natural namerava zgraditi pri Žavljah pri Trstu, sta na tiskovni konferenci opozorila predstavnika organizacije Greenaction Transnational Roberto Giurastante in Paolo G. Parovel.