Med elito je bil v ospredju lov na rekord proge ter magično moško mejo dve uri in deset minut. 30:37 je bil vmesni čas na 10 kilometrov, 1,04:27 na polovici in 1,31:55 na 30 kilometrov. To je obetalo dosežek pod mejo. Po 33 kilometru, ko se je umaknil zadnji od "zajcev", pa je ritem malce padel. Belopolti Moldavec Jaroslav Musinši je ujel Kenijce, a so ga slednji v ciljnem finišu po zaslugi Biama (2,10:12) strli. Biama, ki ne biva v Evropi, je znal povedati predvsem, da je bilo vse "dobro", od vremena, pogojev, trase. K sreči je bil Musinši, z ljubljanskim dosežkom eden najhitrejših belih maratoncev, bolj zgovoren. "Zajci so bili predvsem v pomoč Kenijcem. Če bi začel finiširati prej, bi zmagal. Če ne bi toliko taktizirali, bi eden od nas tekel pod 2:10. Zame je že to uspeh, saj sem se premaknil v razred A z največjo štartnino," je Jaro razkrival ozadje.

Kot 12. je bil v cilju vsaj desetletje starejši Roman Kejžar. Za legendo našega maratona je bil to poslovilni profesionalni maraton. Sedaj bo le še rekreativec, svetovalec, trener. Časa 2,19:24 je bil zato še kako vesel, čeprav je potožil, da je celotno ljubljansko Filipidovo razdaljo pretekel sam, brez vzpodbujevalcev ritma. V nogah je imel 2:18. "Časa sem zelo vesel. Pomagali so seveda tudi dobri pogoji. Obrnjena trasa je morda tudi malce lažja, ker je zadnjih sedem kilometrov le malce navzdol. Tekel sem hitreje kot na prvem maratonu. Vzdržati 14 let na takem nivoju pa ni lahko. So se pa časi zares spremenili. Sedaj so ob cesti vsi navijali zame, vsi so me poznali. Zmagovalni časi pa so izvrstni," je bil navdušen Roman Kejžar, edini Slovenec z imenom namesto štartne številke 40. Medtem je že pogledoval na semafor, kje se bo ustavil čas partnerja s treninga Toneta Kosmača (2,27:33) iz Hotavelj, ki ga ima poleg Mitje Kosovelja za potencialnega naslednika.

Že pred Kosmačem, pravim amaterjem, pa je bila v cilju presenetljivo hitro Kenijka Caroline Cheptoni Kilel (2,25:24) in tudi predlanska zmagovalka Ljubljane Ukrajinka Tetjana Filonjuk. Med čakanjem na najhitrejšo Slovenko Danejo Grandovec (2,52:14) so fotografi že malo mencali. Želela jih je osrečiti vsaj štiri minute prej. "Začela sem celo v ritmu 2,45:00, tvegala, tekla z lahkoto. Po prvem krogu, ko so ostali ob meni zavili v cilj, pa sem ostala sama v boju z uro. Vseeno sem zadovoljna, navijači so me vseskozi vzpodbujali. Mi je postajalo že kar malce prevroče," je pripomnila dolgonoga Mariborčanka, 25-letna zmagovalka maratona izpred štirih let in lanske polovičke.