Vodstvo lige NBA je bilo zaradi protesta sodnikov prisiljeno v pripravljalnem obdobju vpoklicati nadomestne sodnike iz nižjih košarkarskih lig, katerih sojenje pri trenerjih in košarkarjih v severnoameriški profesionalni košarki ni naletelo na odobravanje ter je bilo velikokrat razlog za nejevoljo in jezo ter pikre opazke.

Stare pogodbe so sodnikom prenehale veljati 1. septembra, a so se sodniki 18. septembra dokončno uprli vodstvu lige NBA, ki je želelo varčevati na njihov račun. Sodnikom so sprva ponudili enako višino izplačil v primerjavi s prejšnjo sezono in z rahlo povišico v prihodnjem letu, pogajanja pa so obstala na mrtvi točki glede vprašanja pokojninske sheme, odpravnin ter potnih stroškov. Zniževanje stroškov na tem področju je pri združenju košarkarskih sodnikov naletelo na gluha ušesa, čeprav so v vodstvu lige NBA pozivali k razumevanju zaradi gospodarske krize.

"Pogajanja so se zavlekla dlje, kot smo upali. Ko pa se bo v torek začela redna sezona, bomo imeli znova najboljše sodnike na svetu na naših tekmah," je bil zadovoljen Stern.