Pred dvema tednoma je Kozmus razburkal slovensko javnost s pojasnilom, da je končal svojo bogato kariero v metu kladiva, pozneje pa je v sporočilu za javnost dodal, da se bo o dokončnem slovesu odločil spomladi prihodnje leto. "Odločitev o koncu kariere je bila zelo težka. Imel sem zelo dobro ekipo, ki mi je pomagala. Tudi možnost, da bi zaslužil še nekaj denarja, je bila zelo pomemben argument, da bi še tekmoval. Toda nisem si želel, da bi 'vlekel' kariero s slabšimi rezultati. Ocenil sem, da ne bom mogel več ostati na vrhuncu iz zadnjih let. Nihče, ne sam ne javnost, ne bi bil zadovoljni, če bi se z največjih tekmovanj vračal s srebrom. Odločil sem se, da odidem na vrhu," je pojasnil Kozmus.

Kozmus, najboljši športnik Slovenije leta 2007 in 2008, v svojem prvem javnem nastopu po odločitvi o koncu športne poti ni želel govoriti o osebnih in družinskih razlogih za ta korak. Po zmagah na OI in SP pa je ocenil, da tretjega vrhunca, svetovnega rekorda, ne bo mogel preseči.

"Meni osebno olimpijska zmaga pomeni veliko več kot naslov svetovnega prvaka. Ostal mi je le še svetovni rekord. Že po olimpijskem slavju pa se je v meni naselil dvom, če bom še zmogel tako trdo trenirati, da bom lahko prestavil mejnik. Rekord je dosegljiv, vendar mora priti pravi človek za to, kot je Jamajčan Usain Bolt v teku na 100 in 200 m. Jaz, žal, nisem tak," je ocenil Kozmus in dodal: "Moje sanje na začetku kariere so bile, da osvojim vrh sveta. Po hitrem napredku v kadetski karieri sem se po srednji šoli odločil, da se ne bom posvetil študiju, ampak bom postal vrhunski športnik. Še pred leti sem menil, da bom lahko presegel svetovni rekord. Povečati bi moral količino treninga, pri tridesetih letih pa je moje telo sporočilo, da je regeneracija predolga in to ni mogoče."

Vlado Kevo, trener Kozmusa, je menil drugače. "Svetovni rekord je mogoče preseči. Sam sem sicer prepričan, da je Kozmus tega sposoben, vendar je njegova odločitev to preprečila," je dejal Kevo. "Mislim, da bo kmalu prišel čas, ko se bomo Slovenci šele zavedli, kaj je Primož dosegel in postal serijski zmagovalec na vrhunski mednarodni ravni. Žal je ta trenutek prišel prehitro. Mislim, da tekmovalca, kot je Primož, dolgo ne bomo imeli," je menil Kevo ter ocenil, da se verjetno Kozmus ne bo premislil.

Kevo, prvi v Sloveniji je v metu kladiva presegel 60 in 70 metrov, je bil s Kozmusom dve desetletji in pol. "Imeli smo vizijo in ji 15 let dosledno sledili, na koncu smo dosegli želje in sanje. Koraki sprva niso bili tako veliki, kot so bili potem na koncu ... Leta 2000 je s 76,84 m in državnim rekordom dosegel normo za nastop na OI v Sydneyju. Tedaj me je presegel, zato sem vedel, da sem postal dober trener," je dejal Kevo.

Kevo je tudi trener 17-letne Barbare Špiler, letošnje mlajše mladinske svetovne prvakinje in slovenske članske rekorderke v metu kladiva. "Mislim, da je tudi ona sposobna izjemnih dosežkov, vendar pa je za vse potreben čas. Mnogi tekmovalci so prehitro pregoreli, ker jih trenerji na športni poti niso dobro vodili," je ocenil Kevo. "Kevo je dober vodja in to je bistveno za dober uspeh," je zatrdil Kozmus, ki se še ni jasno opredelil, na katerem področju bo nadaljeval svoje življenje.