S cepljenjem dovolj velikega števila ljudi lahko po eni strani omejimo širjenje virusa, po drugi strani pa preprečimo nastanek bolezni pri tistih ljudeh, pri katerih bi se lahko pojavili zapleti, je povedala. Cepljenje pa odsvetujejo ljudem, pri katerih bi bila poznana alergija na sestavine cepiva, in ljudem s trenutnim vročinskim stanjem.

Po njenih besedah bo cepivo v državo prihajalo postopno, saj proizvajalci ne zmorejo izdelati vseh potrebnih količin cepiva na enkrat. Zato bodo do cepljenja najprej upravičeni tisti, ki ga najbolj potrebujejo, in sicer posamezniki z obstoječimi kroničnimi boleznimi ter zdravstveni delavci.

Za cepljenje bo moral posameznik iz lastnega žepa plačati sedem evrov na odmerek, s čemer bo pokril stroške cepljenja, stroške samega cepiva pa bo krila država.

Kraigherjeva je pri tem še poudarila, da pandemija pomeni razširjenost bolezni po vsem svetu oz. po vseh kontinentih, ne pa, da ima ta bolezen izjemno težko klinično sliko. Nova gripa po njenih navedbah namreč zaenkrat kaže zmerno težko do blago klinično sliko.

Za pandemsko gripo se po navedbah Franca Strleta s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pričakuje, da bo zbolelo med 20 in 30 odstotkov prebivalstva, najmanj dva odstotka obolelih pa bo potrebovalo hospitalizacijo.

Po njegovih besedah se pričakuje umrljivost med 0,1 in 0,5 odstotka obolelih, tako umrljivost za novo gripo ni nič višja od sezonske. Ker pa je virus nove gripe nov virus, se naš imunski sistem z njim še ni srečal, zato je verjetnost okužbe večja kot pri sezonski gripi, posledično pa se lahko pričakuje tudi več umrlih.

Kot je dejal, so za gripo bolj ogroženi ljudje s kroničnimi boleznimi, nosečnice, zelo majhni otroci, starostniki in debeli ljudje.

Današnjo novinarko konferenco je pripravila Lekarniška zbornica Slovenije, ki organizira akcijo osveščanja javnosti o obvladovanju nove gripe. Akcija je namenjena seznanjanju javnosti z vlogo lekarn in lekarniških farmacevtov pri obvladovanju nove gripe, pa tudi o temeljnih razlikah med prehladom ter sezonsko in pandemsko gripo.