"Zelo sem zadovoljen s svojo fizično pripravljenostjo in komaj že čakam, da se sezona začne. Poletne treninge in tekme sem dobro opravil; po eni strani sem z nastopi zadovoljen, po drugi strani pa sem poleti skakal premalo konstantno. A kljub temu sem z določenimi skoki pokazal, da se lahko vrnem tja, kjer sem že bil in tudi še višje," je uvodoma povedal 26-letni Ljubljančan, ki se bo že kmalu odpravil na Finsko na sneg: "Komaj že čakam, saj imam sneg precej raje kot plastiko."

Damjan je te dni "staknil" prehlad, a kljub temu upa, da bo kmalu spet lahko treniral na polno moč. "Jutri in v petek bom še opravil skakalna treninga, nato pa upam končal s plastiko za letos. Upam, da bodo v Rovaniemiju čim prej uredili skakalnico, snega imajo namreč že dovolj. Finska reprezentanca bo tam priprave začela 6. novembra in načrt je, da bi sam prav tako takrat začel snežne priprave in morda do uvodne tekme v Kuusamu (26. november, op. STA) kar ostal na severu," je pojasnil Damjan in dodal, da se sicer s finskim strokovnjakom Ari-Pekko Nikkolo za zdaj še nič nista dogovorila o dolgoročnejšem sodelovanju.

"Zelo težko bo zbrati finančna sredstva za to sezono. Opažam, da sem si res izbral nepravo leto za samostojno pot, ko smo v času recesije. Ari-Pekka ima na Finskem redno službo, zato bi mu moral zagotoviti določena finančna sredstva za vso sezono, saj bi moral službo pustiti," je povedal skakalec, ki je zadnji skupni trening s finskim trenerjem opravil poleti v času tekem za veliko nagrado v Zakopanah. Dodal je, da mu tu ogromno pomaga nekdanji skakalec in trener Bine Norčič. "Brez Bineta res ne bi šlo. Njega ne plačujem, dogovorila pa sva se za določen odstotek od zimskih tekem. Letos bodo prireditelji svetovnega pokala namreč prvič podeljevali denarne nagrade za uvrstitve do 30. mesta, kar bo za nas skakalce nekoliko lažje, saj bomo imeli določen finančni prihodek zagotovljen."

Proračun, s katerim bi eden najboljših slovenskih smučarskih skakalcev zadnjih let lahko speljal sezono, se giblje v višini 20.000 evrov, če pa bi želel sezono speljati lepo, pa bi potreboval še kak evro več - od 25 do 30 tisoč evrov: "Sam upam oziroma si želim, da bi mi uspelo Ari-Pekko spraviti tudi na olimpijske igre 2010 v Vancouver, kar je precejšen finančni zalogaj."

Za zdaj Damjan še ne želi razmišljati o rezervnem načrtu - kaj bo, če mu tega minimalnega zahtevanega denarja za sezono ne bo uspelo spraviti skupaj. Sicer s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) še naprej sodeluje tako pri opremi kot dresih. "Sam sem vedno poudarjal, da sistem dela na zvezi ni problematičen, da vse teče tako, kot je treba. Le sam sem želel sodelovati z Nikkolo," je spet pojasnil Damjan in dodal: "Mislim, da sem na pravi poti. Moji občutki se vračajo in komaj čakam na prehod na sneg. Dejstvo je, da sem bil vedno boljši na snegu kot na plastiki. Sicer upam, da bo na snegu treba narediti čim manj skokov; če si dobro pripravljen, jih je pred sezono dovolj že nekaj deset. Tudi zato grem toliko prej na Finsko, da bom imel čas."

"V Rovaniemiju imajo sicer le 90-metrsko skakalnico, zato bom morda res vmes prišel domov in nato šel v Kuusamo malo prej kot sicer. Za zdaj se z Matjažem (Zupanom, selektorjem reprezentance, op. STA) še nisva nič pogovarjala glede mojega mesta v reprezentanci, zato bi se rad najprej sam z njim zmenil, preden kaj prebere v medijih. Sam bom predlagal, da se morebitne kvalifikacije za izbrano vrsto izvede tik pred tekmo v Kuusamu ali pa da morda nastopih na uvodnih dveh tekmah in se na podlagi doseženih rezultatov odloči, kako naprej. Bomo videli, najprej se moram o tem vsekakor pogovoriti s selektorjem."

Ob predstavitvi je Damjan iz rok predstavnika Interservicea Boruta Mišice dobil ključe za uporabo novega subarujevega avtomobila outback. "Moj cilj letos je, da bi bil v svetovnem pokalu ves čas pri vrhu, nekje med najboljšo deseterico, upam pa, da kdaj tudi še višje. Vesel sem, da mi na moji poti pomagajo tudi pri subaruju, saj so njihova vozila na štirikolesni pogon idealna za snežne razmere. Ponavadi sem bil vedno jaz tisti, ki je na kombi natikal snežne verige, zdaj upam, da mi tega ne bo več treba početi," je sklenil Damjan.