"Gre za igro osvajanja ozemlja. Obstajata dve vrsti napada - po zraku in tleh, obramba pa to želi preprečiti. Razlika glede na ragbi je ta, da pri ragbiju lahko podajaš samo nazaj," je najbolj na splošno vse skupaj opisal Matevž Penko, edini slovenski igralec, ki se je v ameriškem nogometu preizkusil onkraj Atlantskega ocena, ko je tam obiskoval srednjo šolo in fakulteto.

Minuli konec tedna se je s prvim krogom začelo premierno slovensko državno prvenstvo v ameriškem nogometu, ena od štirih ekip pa je tudi kranjski kolektiv Alp Devils, katerega član je Penko. "Trenutno je ameriški nogomet v najvišji točki v zgodovini tega športa v Sloveniji, saj imamo štiri klube v ligi in še petega, ki se razvija. Še pred nekaj leti je bil samo eden. Prvič po devetih letih smo dobili državno prvenstvo," pravi član Alpskih vragov Leon Šlajpah. Prvega slovenskega prvaka je tako potrebno poiskati med Alp Devils iz Kranja, Ljubljano Silverhawks, Mariborom Generals in Savinjsko dolino Gold Diggers, medtem ko je peti klub Slovenska Bistrica Werewolfs. Pri tem velja omeniti, da so se vsi "neljubljanski" klubi razvili iz Silverhawks.

Ameriški nogomet se v Sloveniji igra že devet let, a se vse skupaj razvija zelo počasi. "Zanimivo, da so v Srbiji začeli za nami, sedaj pa so že pred nami in imajo zelo dobro razvito ligo. Tam se za ta šport že zanima veliko število ljudi," o tem meni Dragomir Stankovič, še en član Alpskih vragov, ki se je dotaknil še težav s privabljanjem igralcev: "Razmere so takšne, da potrebujemo za pravo selekcijo dobra tri leta, da se vse skupaj ustali in dobiš jedro ekipe ter da ljudje sprejmejo vse skupaj, potem pa lahko začneš tudi s pravo selekcijo igralcev."

Težave so tudi drugje: z iskanjem primernega igrišča, z nakupom opreme, s primanjkovanjem strokovnega znanja… "Problem se pojavi že s tem, da sploh pridemo do igrišča, saj se vse nogometne ekipe bojijo, da bi jim uničili zelenico. Ko bomo to dvignili na ustrezen nivo, pa bomo začeli razmišljati tudi o pravem trenerju in podobnih zadevah," pravi Andrej Lomšek, prvi mož Alp Devils, ki pri tem kranjskem klubu skrbi za tisoč in eno zadevo. Kako pa tak kolektiv pridobiva denarna sredstva? "Zelo težko. Subvencij še nismo uspeli pridobiti, saj mora klub najprej obstajati eno leto, da je do njih upravičen, tako da bomo s tem šele letos začeli. V Ljubljani smo dobili dobrih 200 evrov na račun mladih igralcev, a ravno to nas sedaj tepe v Kranju, saj nimamo mlajših selekcij," razlaga Lomšek in na temo mlajših kategorij dodaja: "Trudimo se. Priredili bomo turnirje ameriškega nogometa brez kontakta, ki je primeren za otroke. Marsikateri starš vidi na televiziji, kako kakšnega igralca odnesejo z igrišča in že so vsi v strahu."

Druženje z Alpskimi vragi pa je z zadnjo mislijo zaključil Penko: "Igra ni tako nasilna, kot izgleda, in tudi ni dolgočasna. Ko jo enkrat spoznaš, jo je užitek igrati, pa tudi gledati in navijati."