Casey Stoner na dirki ni pokazal znakov slabosti, ki mu jih je prizadejala bolezen med sezono. 24-letni Avstralec je izpustil tri dirke zaradi utrujenosti, vrnil pa se je na VN Portugalske 4. oktobra. "Celotno moštvo je opravilo fantastičen posel. Tri dirke sem izpustil zato, da sem prišel k sebi in si nabral novih moči. To je definitivno velik korak naprej in upam, da bom v podobnem slogu nadaljeval tudi v prihodnje. Lep občutek je, da se lahko boriš za zmago. Tudi, če mi se tokrat ne bi uspelo zavihteti na najvišjo stopničko, bi bilo vseeno, saj sem se zelo zabaval," je dejal Stoner.

Valentino Rossi je dirko končal na drugem mestu, s čimer je povečal prednost v skupnem seštevku pred Jorgejem Lorenzon na 38 točk. Španec dirke ni končal, saj se je že pred prvim krogom zapletel z Američanom Nickyjem Haydnom in odstopil. Kot vse kaže na Italijana niso vplivali dogodki s konca tedna, saj naj bi njegov očim, dvainpetdesetletni Mauro Tecchi, storil samomor. Na domu v Pesaru so namreč Tecchija, ki je bil z Rossijevo mamo Stefanio Palmo poročen od leta 2007, našli mrtvega, poleg njega pa je ležala pištola. "To je bilo najbolj zabavno drugo mesto v moji karieri, saj sva s Caseyjem bila odličen boj. Vložil sem vso svojo energijo in hitrost, da bi ga prehitel, a je bil tokrat enostavno predober. Na koncu sem pomislil tudi na skupni seštevek svetovnega prvenstva, zato nisem želel tvegati. Z odstopom Jorgeja so se moje možnosti za naslov svetovnega prvaka še povečale," je razpredal Rossi.

Španec Dani Pedrosa je osvojil tretje mesto, njegov moštveni kolega pri Yamahi Alex de Angelis je bil četrti, Američan Colin Edwards pa peti. Do konca svetovnega motociklističnega prvenstva sta ostali še dve dirki: Malezija in Valencia. V četrtliterskem razredu (do 250 ccm) je zmago slavil Italijan Marco Simoncelli, drugi je bil Španec Hector Barbera, tretji pa Italijan Raffaele de Rosa. Simoncelli za vodilnim v SP Japoncem Hirošijem Aojamo (Honda) zaostaja le še za 12 točk. V najšibkejšem razredu (do 125 ccm) se je zmage veselil Španec Julian Simon, ki je v zadnjem krogu prehitel moštvenega kolega, Britanca Bradleyja Smitha, ter tako postal svetovni prvak. "Zelo sem vesel. Dirka je bila izredno zahtevna. V zadnjem krogu je Bradley vozil odlično, a kljub temu sem ga nekako uspel prehiteti," je nasmejan razlagal Simon.