Dirka v Sao Paulu je pregovorno zelo pestra in tudi letos je bilo tako, saj so bili prvi krogi več kot razburljivi. Trčenja so se vrstila druga za drugim, Heikki Kovalainen je v boksih prehitro speljal in s seboj potegnil cev za dolivanje goriva, na razlitem gorivu pa se je potem vnel dirkalnik Kimija Raikkonena. Oba sta lahko nadaljevala z dirko, še največje trčenje pa so imeli Jarno Trulli, Adrian Sutil (Italijan je hotel z Nemcem ostro obračunati že kar ob stezi) ter Kazuki Nakadžima, ki je trčil v zadek novinca pri Toyoti Kamuija Kobajašija, ki se je na svoji prvi dirki odrezal zelo dobro.

"Dirka je bila kar napeta, na stezi je bilo toliko razbitih kosov dirkalnikov, da si moral zelo paziti, da nisi preluknjal pnevmatike. Vesel sem za zmago, čestitati pa moram Jensonu Buttnu za osvojen naslov prvaka," je po dirki povedal Mark Webber. Drugo mesto Roberta Kubice, ki se naslednjo sezono seli k Renaultu, je več kot presenečenje, saj je letošnji BMW-jev dirkalnik vse prej kot konkurenčen, z osemnajstega štartnega mesta pa se je na koncu do tretjega mesta prebil Lewis Hamilton. "Zdaj naslov prvaka predajam Jensonu. Dirka je bila težka, ves čas sem vozil na zgornji meji zmogljivosti dirkalnika. Zdaj smo tretji v konstruktorskem seštevku, kar tudi ni slabo," je dejal Hamilton.

Jenson Button je tako po desetih letih v formuli ena in po devetih letih, odkar je osvojil prve točke (to je bilo leta 2000 ravno na dirkališču v Sao Paulu), le uspel uresničiti sen vsakega dirkača. Piko na i je dodalo še moštvo Brawn, ki je postalo prvak med konstruktorji, kar je razplet, na katerega nihče še pred dobrim letom ni mogel računati. Ko je kazalo, da moštvo sploh ne bo preživelo Hondinega odhoda, so kot feniks vstali iz pepela in postali prvaki. Sicer Jenson v drugi polovici sezone ni bil več dovolj hiter za zmage, bil pa je dovolj hiter za osvajanje točk in to je na koncu, kot pravi Niki Lauda, najbolj pomembno: "Ni pomembno, kako prideš do naslova prvaka, z zmagami ali z rednim nabiranjem točk. Zdaj je najboljši Jenson, ki je povsem dostojen prvak in le to šteje."

Rubens Barrichello si je od domače dirke obetal veliko več kot "le" osmo mesto, saj je tako Button uspel zbrati dovolj točk, da ga na zadnji dirki v Abu Dabiju ne more nihče več prehiteti. A predrta pnevmatika, ki je bila posledica rahlega trčenja z Lewisom Hamiltonom pri prehitevanju, je vzela svoj davek. Precej razočaran je bil tudi Sebastian Vettel, ki je še upal, da so še možni čudeži, če ne na tej, pa na naslednji dirki, a račun se Nemcu ni izšel: "Žal smo bili skozi celo sezono prepočasni, da bi bolj tesno držali korak z Brawnom. A glede na pokazano imamo v naslednji sezoni kar nekaj dobrih kart v rokah." Sezona formule ena je tako dirko pred koncem bolj ali manj končana, a mnogi so upali, da bo odločitev padla na zadnji dirki v Abu Dabiju 1. novembra, a Jenson Button je prehitel tok dogodkov, ko je objel solznega očeta Johna, s katerim sta skupaj šla skozi mnogo težav in odrekanja, da je mladi Anglež lahko stopil na vrh formule ena.