Z nastopi praktično vseh in dramatičnim zaključkom boja za zlato kolo med mlajšimi člani vred. Razen Gorazda Štanglja, ki je urejal pogodbo za Astano v sezoni 2010, na cesti ni manjkal nihče. "Po Toursu sem se včeraj prvič malo peljal s kolesom, da danes ne bi padel dol," se je šalil Borut Božič, medtem ko sta Tadej Valjavec (petič dobitnik zlatega kolesa) in Jani Brajkovič v soboto še vozila na 242 kilometrov dolgi Lombardiji.

Kakšen pomen ima zlato kolo tudi med mladimi do 23 let, se je videlo po razpletu 70 km dolge ravninske klasike z vetrom. Na strani Blaža Jarca in Adrie Mobila je pomagal Jani Brajkovič, medtem ko so Tadej Valjavec, na koncu pa še Kristjan Koren in Borut Božič stopili na stran Save in Blaža Furdija. Ubežna skupina, v kateri so bili Robert Vrečer in Blaž Jarc (Adria), David Tratnik in Blaž Žun (Radenska) ter Dejan Bajt (Sava), je dolgo bežala glavnini in kolesarji Save s Furdijem jih sami ne bi ujeli. Tako pa sta bila v neorganiziranem šprintu le Grega Bole in Jure Kocjan (Carmiooro), čisto na koncu, v zadnjih 100 metrih, švignila mimo Bajta, najboljšega od ubežnikov. Furdi (7. mesto) pa je priletel mimo Jarca (12. mesto). "Imel sem srečo. Zlato kolo pa mi seveda veliko pomeni. S kolesarji Adrie smo na dirki tekmeci, potem pa prijatelji," je bil vesel Blaž Furdi, sicer sovaščan Blaža Jarca.

Dolenjce je v drugi taktični različici za zmago na dirki ob slovesu iz dresa Adrie rešil Gorenjec Grega Bole. Z Juretom Kocjanom sta bila zelo blizu skupaj. "Če ne bi Valjavec, Koren in Božič potegnili v zadnjem krogu, me ne bi nikoli ujeli. Tako sem sploh dobil priložnost. Ob bočnem vetru se je v neorganiziranem šprintu videlo, da imam kar močne noge. Zmaga je le zmaga," je pripomnil Grega Bole po jubilejni 190. zmagi v karieri. Oče ima prešteto vse. Grega je potem pomočnikom v skladu z nepisanimi pravili delil po 50 evrov deleža. V predtekmi ženske elite in z njimi amaterjev, zaradi česar je bila dirka na meji regularnosti, je Sigrid Corneo dokazala Ajdi Opeka in Petri Zrimšek, katera ima profesionalne izkušnje. Ajda je bila blizu, a preveč na vetru, kot je ugotovila profesorica Vida Uršič. "Sigrid je v šprintu začela pospeševati precej prej, 300 metrov, kot sem mislila. Bila je močnejša," je priznala Ajda Opeka.