"Moram izreči obžalovanje, da se je tako odločil, a to je njegova pravica," je med drugimi izjavil predsednik slovenske vlade Borut Pahor. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pa je prekinitev kariere 30-letnega Brežičana pospremil s komentarjem: "Prosim slovensko javnost, da razume kakršno koli odločitev Primoža Kozmusa. Pustimo mu čas.

Tudi osebno bom z njim govoril, ko bo prvi naval mimo. Govoril bom tudi s predsednikom atletske zveze in vsemi, ki delajo z njim, da bodo začutili, da imajo podporo ministra, zato da bo ta odločitev po premisleku sklenjena v prid nadaljevanja kariere."

Šok ob odločitvi metalca kladiva Primoža Kozmusa, da začasno prekine kariero, včeraj ni zmanjševal jakosti. Skupni imenovalec vseh je bil, da nihče ni govoril z glavnim igralcem. Kozmus se je prek svoje tiskovne predstavnice odločil, da želi imeti v naslednjih dneh mir.

Dolgo je trajala slovenska atletska pravljica osvajanja kolajn na največjih tekmah, najžlahtnejše med njimi je prispeval Primož Kozmus, sedaj pa se je začelo sesuvati pri vrhu. "Res se je nepričakovano porušilo vse skupaj. Še vedno nimam s Primoževe strani nobene informacije, a bomo na Atletski zvezi Slovenije spoštovali njegovo željo, da želi imeti v prihajajočih dneh mir," nam je včeraj pojasnil predsednik AZS Peter Kukovica ter nadaljeval: "V nedeljo sem Primožu poslal telefonsko sporočilo, v katerem sem ga seznanil, da se slovenska delegacija čez 14 dni odpravlja na konferenco Evropske atletske organizacije, na kateri je vložila prošnjo po posebni točki, na kateri naj bi obravnavali, zakaj v novoustanovljeni diamantni ligi ni meta kladiva. Odgovora nisem dobil. Zares škoda bi bilo, da bi tako uspešen športnik končal svojo pot, saj menim, da ima še veliko neizpolnjenih izzivov, ki bi jim bil lahko kos v bližnji prihodnosti."

Kukovica je mislil predvsem na rezultatske izzive te sezone, saj Kozmus v svoji zbirki še nima naslova evropskega prvaka, motivacija okrog izboljšanja enega najstarejših svetovnih rekordov v moški atletiki pa bi tudi lahko bila cilj pred nadaljevanjem uspešne kariere.

Kozmusov menedžer Uroš Žager je imel težke dneve, saj se je namesto iskanja lokacij za tekmovanja moral ukvarjati z drugimi organizacijskimi težavami. Žager je o nepričakovani odločitvi ugibal o čustvenih notah: "Primoža poznam zelo dobro. Je človek, ki se je vedno spraševal, kaj zamuja, ko tekmuje. Za takšno potezo se je odločil v času, ko je bil prost, ko je lahko nemoteno praznoval 30. rojstni dan, na katerem so mu prijatelji pripravili veliko presenečenje, ko se je lahko veselil dveh novih rojstev. Bil je tudi pri meni, ko sva z Brigito (Langerholc - op. p.) dobila hčerko, rodila pa je tudi njegova bivša spremljevalka. Morda so mu udarila na plan čustva. Vsi skupaj lahko le upamo, da si bo premislil, kot si je navsezadnje lansko leto, ko je v tem času prav tako resno razmišljal o končanju kariere."