"Prosim slovensko javnost, da razume kakršno koli odločitev Primoža Kozmusa. Kozmus je v svoji karieri dosegel skoraj vse. Cilj, ki si ga je zadal in javno objavil, je izboljšati svetovni rekord, za kar je treba zbrati veliko energije. Pustimo mu čas. Tudi osebno bom z njim govoril, ko bo prvi naval mimo. Odločil sem se, da ga pokličem čez kakšen teden dni. Govoril bom tudi s predsednikom atletske zveze in vsemi, ki delajo z njim, da bodo začutili, da imajo podporo ministra, zato da bo ta odločitev po premisleku narejena v prid nadaljevanja kariere. Bom pa spoštoval in prav je, da tudi drugi spoštujejo Kozmusovo odločitev, kakršnakoli že bo," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Lukšič.

"Večina od nas si je ogledala njegov nastop na zadnjem SP v Berlinu. Imamo v spominu njegovo zlato iz Pekinga. Imamo v spominu vrhunskega atleta, ki je naredil ogromno za promocijo športa med mladimi v Sloveniji, za promocijo Slovenije v svetu, športnika, ki je opozarjal na socialne in druge težave, ki jih prinaša vrhunski šport. Moram izreči obžalovanje, da se je tako odločil, a to je njegova pravica. Moram pa poudariti, da ima Slovenija športno legendo, ki bo vedno ostala zapisana z zlatimi številkami," je izjavil Pahor.

V sredo je olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva slovensko javnost presenetil z nepričakovano izjavo o prekinitvi, a bržčas celo o koncu kariere. Svojo dokončno odločitev bo 30-letni Kozmus sporočil spomladi.