Naporno poletno delo naj bi obrodilo sadove že na prvih tekmah svetovnega pokala, jasno pa je, da bi vsak želel biti najboljši februarja, ko bodo v Vancouvru olimpijske igre.

Glavni adut v novi sezoni bo gotovo spet smučarska tekačica Petra Majdič, ki se v svoji 11. sezoni ne bo odrekla boju za vrh v tekmah svetovnega pokala, gotovo pa so njen glavni cilj prav olimpijske igre. "Na olimpijskih igrah sem uspešno nastopala že leta 2002 v Salt Lake Cityju. V Torinu je bilo nekaj joka, upam, da bo v Vancouvru veselje. Vsekakor pa je osvojiti kolajno izredno težka naloga, več možnosti je, da je ne. Če bi veljalo načelo pravičnosti, bi jo zagotovo, a žal ne velja. Na takih tekmah odloča veliko dejavnikov, med drugim tudi oprema. Še Ferrari ne zmaguje s slabimi gumami, mi ne moremo s slabimi smučmi. V Vancouvru bo oprema zelo pomembna, saj tam vladajo nestabilne razmere, v kar smo se že prepričali. Poskušam biti neobremenjena, upam pa, da ne bo prevelikih pritiskov," je realna Majdičeva, ki je zadovoljna s pripravljalnim delom: "Če hočeš ostati v stiku z najboljšimi oziroma napredovati, moraš trdo in včasih tudi brutalno trenirati. Sama že nekaj časa nisem imela počitka, ob koncu naslednje sezone bom lahko rekla, da nisem počivala že 23 mesecev. V pripravljalnem obdobju ničesar nismo prepustili naključju. Uvedli smo nekaj novosti, med katerimi je tudi trening za moč nog. Noge so bile do zdaj moja slabša točka."

Po zagotovilih trenerjev je letos velik korak naprej storila tudi Vesna Fabjan. In to kljub temu, da se od junija bori s poškodbo rame, ki je povzročila, da je morala prilagajati treninge. Letos ne namerava staviti samo na sprinte, ampak si želi osvajati točke tudi na razdaljah. To pa v veliki meri ne velja za specialistko za klasiko Katjo Višnar, ki prav tako čuti, da je boljša kot lani. Kljub temu, da so njeni cilji povezani s klasičnimi sprinti, pa namerava nastopiti tudi na kakšni drugi tekmi, predvsem načrtuje nastope v štafeti.

Medtem ko se tekači letos se še ne morejo primerjati s konkurenco, pa so prve podatke, kako bi lahko potekala zimska sezono, že dobili skakalci. Da bi se ponovila poletna velika nagrada, si želi predvsem Robi Kranjec, ki je v tem tekmovanju zasedel drugo mesto. "Zelo sem vesel, da sem tudi na zadnji tekmi, za katero se nisem posebej pripravljal, saj smo s pogledom že v zimi, imel dobre občutke in sem te spremenil tudi v dober rezultat. Poleti sem bil konstanten, trenutno se mi vse zdi enostavno. V skokih uživam, povsem sem jih avtomatiziral, o njih ne razmišljam. Samo upam lahko, da bom to prenesel tudi na sneg," je zadovoljen Kranjčan, medtem ko njegova kolega Jernej Damjan in Primož Peterka vsaj s trenutno formo ne moreta biti zadovoljna.

"Poleti ni šlo vse tako, kot sem pričakoval. Želel bi si več sodelovanja za Ari-Pekko Nikkolo, a finančni položaj zaenkrat bolj ali manj dovoljuje le stike preko telefona. Želel bi si čimprej oditi na Finsko, da bi skupaj s svojim trenerjem stabilizirala formo," je svoje želje predstavil Damjan, tako kot Ljubljančan pa ne misli vreči puške v koruzo niti veteran Primož Peterka, ki je spet pokazal tudi veliko mero duhovitosti: "V skokih še vedno uživam. Če mi ne gre in trenutno mi ne, grem zalet, dva ali tri višje in spet je vse lepše. Verjamem, da bom na snegu izboljšal formo."

Na olimpijskih igrah naj bi nastopilo pet ali šest tekmovalcev. Ekipa zaenkrat ni določena, kot pravi glavni trener Matjaž Zupan, imajo poleg omenjene trojice največ možnosti Mitja Mežnar, Primož Pikl in Rok Urbanc, odpisan pa zaenkrat ni nihče: "Mežnar je poleti pokazal napredek, tu je Pikl, Urbanc se prebuja in nakazuje, da bi lahko prišel tja, kjer je že bil, ne smemo pozabiti na nekatere skakalce srednje generacije in pa tudi na mlade na čelu z Maticem Kramaršičem. Imamo dokaj široko bazo, s katero pa moramo storiti še kakšen korak naprej. Pred nami je olimpijska sezona, zato sem prepričan, da motiva ne bo manjkalo."

Izredno ambiciozno bodo v novo sezono krenili nordijski kombinatorci. Njihov glavni cilj bo, da si priborijo ekipni olimpijski nastop, da si ga priborijo, bodo imeli dve možnosti - na tekmah svetovnega pokala v Harrachovu ali v Val di Fiemmeju se bodo morali uvrstiti med osem najboljših ekip. Mitja Oranič, ki je zablestel lani in že ima olimpijsko normo, naj bi letos popravil svoje skoke, tako da pričakuje še boljšo sezono kot lani. "Veliko več poudarka smo dali skokom na 120-metrskih skakalnicah. Trenutne primerjave z boljšimi skakalci v ekipi mi vlivajo optimizem. Postavil sem si visok cilj. Na olimpijskih igrah želim biti med najboljšo deseterico. Ali ga res lahko izpolnim, pa bodo pokazale že tekme svetovnega pokala," je dejal Oranič, ki mu bosta, če se bodo želje uresničile, v Vancouvru družbo delala Gašper Berlot in še kakšen od mlajših tekmovalcev. Najbližje naj bi bil Matic Plaznik. "Vse to so mladi fantje, ki potrebujejo kilometrino. Če v Vancouver ne bomo šli z ekipo, trdno verjamem, da bomo z njo odšli v Soči," meni trener kombinatorcev Primož Triplat.