Ko smo poklicali trenerja Vladimirja Keva, s katerim je Kozmus dosegel svoje največje dosežke, bil lani olimpijski prvak v Pekingu, letos pa svetovni v Berlinu, je imel glas povsem potolčen. Ni bil zmožen govoriti daljših stavkov, šlo mu je na jok. »Res je, kar me sprašujete. V ponedeljek zvečer je prišel do mene Primož in mi rekel, da končuje kariero. Ne vem ničesar! Lahko mi vi poveste kaj več, če veste,« je razlagal Vladimir Kevo. »Če sem šokiran? Saj me slišite! Presenečen do konca!« je nadaljeval Kevo.

Sledila so ugibanja. »Očitno se je Primož za takšen korak odločil že prej. Mene je povsem presenetilo, saj sem vam še prejšnji teden razlagal, kako visoke načrte imamo s Primožem v prihajajoči sezoni. Skušal sem večkrat dobiti Primoža, a je bil ves čas nedosegljiv,« je s sesutim glasom nadaljeval brežiški trofejni trener.

Še bolj šokiran je bil Kozmusov menedžer Uroš Žager. »Me zafrka vate? Nič ne vem o tem. Še v ponedeljek sva se s Primožem pogovarjala o naslednji sezoni. Kot vem, je Primož trenutno na vojaškem usposabljanju v Vipavi,« je v šoku pojasnjeval slovenski menedžer.

»Nič vam ne znam povedati, ne morem vam novice ne potrditi ne zanikati,« nam je v večernih urah odgovorila Jana Šumi, tiskovna predstavnica Atletske zveze Slovenije. »S Primožem nisem govorila, saj je nedosegljiv, Atletsko zvezo Slovenije pa o svoji nameri ni obvestil. Lahko vam povem le, da sem prejela elektronsko sporočilo, v katerem se je Primož zahvalil sponzorjem za sodelovanje, dvorezno pa je napisal, da se bo še odločil o nadaljevanju kariere. S tega dopisa ni bilo natančno razvidno, da resnično končuje tekmovalno kariero,« so bile zadnje besede Jane Šumi.

Primož Kozmus je bil po telefonu nedosegljiv. Toda ob 22. uri je vendarle prišlo uradno obvestilo, ki je bilo nekoliko milejše, saj je Primož Kozmus poslal naslednje sporočilo: »Kljub temu, da sem osvojil svetovni in olimpijski vrh, se zavedam, da je na moji poti ostalo še mnogo neosvojenih vrhov. Želja, da bi jih osvojil, ostaja. Vendar trenutno za nove podvige nimam in ne najdem moči.

Stagniranje, pa čeprav v samem vrhu, me utruja in potrebujem premor in daljši čas za razmislek, kako naprej. Slovo seveda ni lahka odločitev in potrebujem premor, zato sem se odločil, da svojo športno pot prekinem. Dovolil si bom vzeti čas za premislek in posvet z mojo ekipo, če je moje slovo nepreklicno in se pred začetkom nove sezone odločil dokončno. Trenutno pa sem odločen, da odhajam. Moji razlogi so osebni in do tega so me pripeljali nekateri preobrati v osebnem življenju.«