Slovenci forme niso načrtovali za prvo tekmo, zato pričakovanja za prvo tekmo niso velika, še posebno, ker so se podobno kot nekateri drugi na treningih pred sezono osredotočili na vadbo paralelnega veleslaloma, njihove edine olimpijske discipline. Tudi položen teren v dvorani jim ne ustreza preveč, zato bi bili zadovoljni z vsako uvrstitvijo v finale.

"Na ledenikih v Zermattu in Saas Feeju, na katerih smo si proge delili s Švicarji, smo se osredotočali predvsem na trening veleslaloma. Trener Gilles Jaquet nas s slalomom ni obremenjeval, moram pa priznati, da sem imel v slalomskih zavojih precej težav, predvsem v konstantnosti. Težave povezujem tudi z dejstvom, da sem veliko delal na izboljšanju tehnike mojega 'front side' zavoja, ki je bil praviloma moja najšibkejša točka v preteklosti. To pa je veleslalomski zavoj," je trenutni položaj v slalomu opisal Rok Flander, ki bo najbrž tudi letos prvi slovenski adut, tudi na olimpijskih igrah v Vancouvru. Njegova forma v veleslalomu naj bi bila že zdaj vrhunska.

"V veleslalomu sem že dosegel izredno visoko raven voženj. Nikdar še nisem bil tako konstanten in na zadnjih veleslalomskih treningih sem pogrešal močnejšo konkurenco. Moje misli so res na pol že v Vancouvru, a olimpijske igre niso moj edini cilj. Večji cilj ostaja stalno uvrščanje na stopničke tekem svetovnega pokala. Večjih zdravstvenih težav letos nisem imel, nekoliko me mučijo le bolečine v hrbtu, a me to ne bi smelo preveč ovirati," meni Flander, lani četrti na dvoranski tekmi.

Flander si najboljšo slovensko uvrstitev v Landgraafu deli z Žanom Koširjem, ki je bil četrti pred dvema letoma. Obetavni tekmovalec iz Tržiča pa tokrat na Nizozemskem ne bo nastopil. Sredi aprila se je namreč odločil za operacijo hrbta, ki ga je mučil vso lansko sezono. "Predvidoma bom za snežne treninge pripravljen konec meseca. Pod nadzorom fizioterapevta Nejca Šarabona sva skupaj s kondicijskim trenerjem Klemnom Jakšetom trenutno v desetem tednu vadbe. Testi trenutne pripravljenosti so več kot spodbudni, telesno sem za polovico boljši kot lani. Računam, da se bom na tekme vrnil sredi decembra v ZDA, druga različica pa je začetek januarja na tekmi v Kreichbergu. Veliko je odvisno od snežnih razmer za trening, saj želim biti konkurenčen najboljšim. Moj cilj letos bodo olimpijske igre, po posvetu s trenerji bom nastopil le na tistih tekmah svetovnega pokala, ki mi pri tem lahko koristijo," je dejal Košir.

A slovenska reprezentanca ima poleg Koširja še nekaj nadarjenih tekmovalcev, kot sta Rok Marguč (na dveh tekmah FIS, na katerih so blesteli ruski tekmovalci, v Landgraafu je zasedel peto mesto) in Jernej Demšar, ki sta prav tako sposobna dobrih rezultatov, ne sme pa se odpisati niti veterana Izidorja Šušteršiča. Pri ženskah v slovenskem taboru računajo, da bo Glorija Kotnik storila še kakšen korak naprej, želijo pa si, da bi se ji v boju za visoke uvrstitve pridružila tudi Iva Polanec.

Vrh v tekmah svetovnega pokala naj bi bil vsaj pri moških še širši kot lani. Pri moških se v karavano vrača francoski zvezdnik Mathiew Bozzetto, olimpijski prvak Simon Schoch je povsem pozdravil lansko poškodbo in je po besedah Flandra v švicarskem taboru vsaj za en razred boljši od drugih, odlično naj bi bili pripravljeni tudi Avstrijci na čelu z zmagovalcema zadnjih dveh svetovnih pokalov Sigijem Grabnerjem in Benjaminom Karlom, v boju bosta prav gotovo spet tudi Kanadčana J. J. Anderson in Matthew Morison ter Šved Daniel Biveson.