"TLPP v dokumentih pomeni Top line protection projects - s to kratico so označeni papirji, ki v ovadbi služijo kot dokaz za podkupovanje omenjenih funkcionarjev. Izraz "consultancy fee" naj bi pomenil podkupnino," poroča POP TV glede domnevnega podkupovanja švicarskega farmacevtskega podjetja Novartis.

Po navedbah omenjene televizije se je v Dubrovniku septembra 2007 simpozija o levkemiji in limfomih udeležilo približno 15 slovenskih hematologov. Novartis pa naj bi njihove svojce, prijatelje in sosede dan pozneje s posebnim čarterjem odpeljal v - kot so poimenovali enodnevni izlet - čarobni Dubrovnik.

"Da je takšen izlet sporen, so se očitno medsebojno opozarjali tudi znotraj Novartisa," navaja televizija. Tako naj bi se v dopisovanju opozarjali, da program izleta ni skladen z Novartisovim pravilniku NP 4. Ta naj bi določal, da dnevno gostovanje ne sme stati več kot 250 evrov na osebo, družbeni del več kot 100 evrov, predvsem pa mora biti časovno razmerje med strokovnim delom in gostoljubnostjo 80 proti 20.

Kot je tudi poročala POP TV, je minister za zdravje Borut Miklavčič že napovedal ostre ukrepe. "Mi bomo zdaj prepovedali vsakršne obiske farmacevtske industrije v kateri koli ambulanti in pri zdravniku v rednem delovnem času," je zatrdil. Po besedah predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa gre za pomembne ljudi in velike obtožbe. "Del stvari bomo takoj odstopili organom pregona, z delom pa se bo pozabavala komisija," je še napovedal.

Kot je znano, je o domnevnem podkupovanju v zvezi z Novartisom POP TV poročala že v ponedeljek. Novartis, ki je 100-odstotni lastnik slovenskega Leka, naj bi podkupoval za promocijo novega zdravila.

Transparency International zanika poročanje Pop TV

Evropska inštitucija za preprečevanje korupcije Transparency International zanika preiskovanje korupcije pri švicarskem farmacevtskem podjetju Novartis, kot je v ponedeljek poročala Pop TV. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, Transparency International ne preiskuje nobenih posameznih primerov, tako tudi ne tega v zvezi z Novartisom.

V Transparency International (TI) prav tako zanikajo tudi ponedeljkove navedbe Pop TV, da so se odzvali na vloženo tožbo proti Novartisu, in poudarjajo, da niti TI niti njihovo predstavništvo v Švici v zvezi s tem nista podajala nobenih izjav.

Kot pojasnjujejo na inštituciji, se je na njihovo tajništvo v zvezi z Novartisom obrnil posameznik, ki želi ostati anonimen. Napotili so ga v njihovo pravno-svetovalno službo, ki pomaga žrtvam in pričam koruptivnih dejanj v več kot 30 državah in jih z njihovimi pritožbami napoti k ustreznim organom.

Spletni portal 24ur.com pa piše, da je iz elektronske pošte z datumom 30. september ,pod katero je podpisana Conny Abel s Transparency International, razvidno, da so bili v inštituciji resnično obveščeni. Prijavitelja so preusmerili h kontaktnim pristojnim osebam v BiH, Albanijo, na Hrvaško in Srbijo. O dogodku so obvestili tudi njihovo predstavništvo v Švico, še navaja omenjeni spletni portal.

Pop TV je sicer poročala, da naj bi slovenska podružnica švicarskega farmacevtskega koncerna Novartis za promocijo novega zdravila podkupovala onkologe v Srbiji, funkcionarje ministrstva za zdravje v Albaniji ter svojce in prijatelje slovenskih zdravnikov. Ovadbo proti Novartisu je po navedbah komercialne televizije vložil nekdo v Sloveniji, poslana pa je bila slovenskim in mednarodnim organom pregona.