Nekateri najboljši klubi bodo novo sezono začeli z drugačnimi temelji, kot so lansko. Trikratni zaporedni prvak lige Partizan vsekakor. Poleti ga je zapustilo kup vrhunskih košarkarjev: Milenko Tepić (Panathinaikos), Novica Veličković (Real Madrid), Uroš Tripković (Joventut), Stephan Lasme (Maccabi Tel Aviv), Čedomir Vitkovac (Budućnost)... Vidni okrepitvi Partizana sta le veteran Dušan Kecman in Američan Milt Palacio. "Nismo več favoriti lige, a sem prepričan, da se bomo spet borili za položaj pri vrhu," pravi trener Duško Vujošević.

Zagrebška Cibona je bila na košarkarski tržnici zelo dejavna, saj je bila v to zaradi številnih odhodov igralcev naravnost prisiljena. Zapustili so jo Davor Kus (Benetton), Nikša Prkačin (morda Zagreb), Earl Calloway (Cajasol), Alan Anderson (Maccabi), Jared Homan (Maroussi)... Prišla sta Američana Antonio Graves in Jamont Gordon, občasna hrvaška reprezentanta Marko Tomas (Real Madrid) in Dalibor Bagarić (Fortitudo Bologna). Prišla pa je tudi recesija, ki je Zagrebčane postavila v finančno težak položaj, v katerem igralci že pred sezono razmišljajo o štrajku, če ne bodo dobili denarja, ki ga ni od nikoder.

Srbi bodo tudi letos v ligi NLB imeli pet moštev. Poleg Partizana, Crvene zvezde (novi trener je namesto Svetislava Pešića srbski strokovnjak Aca Petrović), Hemofarma in FMP še ekipo Radničkega iz Kragujevca, ki je še pred kratkim nosila ime Swisslions Takovo, nato pa se po izgubi glavnega sponzorja zatekla v Kragujevac.

Hrvaško bodo v ligi zastopali Cibona, Zadar, Zagreb in Cedevita s trenerjem Slobodanom Subotićem in zvrhano malho denarja, iz BiH prihajata Široki in Bosna, iz Črne gore Budućnost, Slovenija pa je po lanski slabi sezoni ostala le še z dvema kluboma, ki napovedujeta, da bosta imela vidnejši vlogi kot v preteklosti. Union Olimpija naj bi šla v boj za vrh, Helios meri na sredino lestvice.

To bo zadnja sezona lige NLB, v kateri bo igralo 14 moštev. Čez leto dni sledi krčenje lige. Tako kot v krstni sezoni 2001/02 se bo tudi od oktobra 2010 tekmovanje začelo z 12 klubi. Sistem tekmovanja za čez eno leto je že znan. Eno mesto bo pripadlo Budućnosti, po enega prejmejo Slovenija, Hrvaška, Srbija in BiH, dodatno mesto gre klubu, ki igra v evroligi (Cibona, Union Olimpija, Partizan), po eno mesto prejmeta državi, ki bosta najboljši v tej sezoni, eno mesto pa gre državi, ki bo najboljša v seštevku lanske in letošnje sezone. Zadnje, dvanajsto mesto gre klubu, ki mu bodo podelili posebno povabilo. Po tej shemi bo tudi v sezoni 2010/11 Slovenija imela le dve ekipi. Tudi zato utegne biti zanimiva spomladanska končnica v slovenskem prvenstvu, kjer se bodo za dve mesti lige NLB udarili Union Olimpija, Helios, Krka, Zlatorog, Hopsi...