Ovadbo proti Novartisu je po poročanju komercialne televizije vložil nekdo v Sloveniji, poslana pa je bila slovenskim in mednarodnim organom pregona.

Po besedah odvetnika Zorana Hajtnika obstaja utemeljen sum, da je Novartis podkupoval na področju celotne Evrope. "Menimo, da je bila zadeva vodena iz matičnega podjetja Novartis AG iz Švice. Zato nismo želeli, da se obravnavajo le določena dejanja, za katere imamo dokaze in listine, da so bila storjena v Sloveniji, na območju bivše Jugoslavije in v Albaniji."

Oktobra 2002 naj bi slovenska podružnica Novartisa trem zdravnikom onkološkega inštituta v Beogradu plačala po 10.000 evrov vsakemu za uvrstitev zdravila aredia na t.i. klinični protokol. Poleg tega naj bi Novartis po poročanju Pop TV podkupnino v višini sedmih mesečnih plač ponudil namestniku ministra za zdravje v Albaniji za uvrstitev zdravila glivec na listo dovoljenih zdravil.

Septembra 2007 pa naj bi omenjena družba plačala vsaj 30.000 evrov za izlet v Dubrovnik, kjer je potekal simpozij onkoloških zdravnikov. "Izlet v Dubrovnik je sporen za to, ker ni šlo za organiziranje simpozija, ampak za nagrajevanje članov družine, prijateljev, otrok in znancev zdravnikov in je bil čarterski let organiziran posebej zato, da se nagradi družinske člane in prijatelje teh zdravnikov," je za Pop TV povedal Hajtnik. Da bi korupcijo prikrili, je Novartis plačilo aranžmaja Čarobni Dubrovnik plačal kot donator prek izobraževalnega društva znanstvenih delavcev Znanje.

Novartis zaenkrat vložene ovadbe ni komentiral, odzvala pa se je evropska inštitucija za preprečevanje korupcije Transparency International, ki je sporočila, da bo preiskavo koordiniral njihov predstavnik v Švici in da so sprožili preiskave tudi v drugih državah, je še poročal Pop TV.