Španec Lorenzo je po štartu za kratek čas izgubil mesto vodilnega, ko je mimo njega prišel Dani Pedrosa, a je stvari hitro postavil na svoje mesto, tako da voznik Yamahe do konca dirke ni imel pretiranih težav s konkurenco. Z zmago je prišel v skupnem seštevku na 18 točk zaostanka za Italijanom Valentinom Rossijem, ki je skozi ciljno črto pripeljal le kot četrti. Casey Stoner, ki je na koncu zasedel drugo mesto, je zadnje tri dirke zaradi bolezni izpustil. Avstralec je dva meseca preživel v domači oskrbi, zaradi izčrpanosti pa ni treniral kar pet mesecev. "Pojavilo se je ogromno kritikov, ki so govorili, da je vse skupaj le v moji glavi. Tako slabo se v življenju res še nisem počutil. Drugo mesto mi v tem trenutku pomeni ogromno. To je dobra iztočnica za naslednje izzive. Imel sem dovolj moči, da sem prehitel nekaj dirkačev in da sem se med dirko boril," je 23-letni voznik Ducatija dejal po dirki.

Jorge Lorenzo je dosegel četrto zmago v sezoni, s katero je tri dirke pred koncem prvenstva še vedno v igri za končni naslov svetovnega prvaka: "Pred dirko sem bil izredno samozavesten, saj sem se na motorju že ves konec tedna počutil odlično. Na koncu se je izkazalo, da sem odvozil skoraj perfektno." Tretje mesto je na koncu pripadlo Daniju Pedrosi. Valentino Rossi, ki prvič v karieri v razredu motoGP v Estorilu ni stal na stopničkah, je na Yamahi zaostal 23 sekund.

V četrtliterskem razredu je zmago slavil Italijan Marco Simoncelli. Japonec Hiroshi Aoyama je s četrtim mestom prednost v skupnem seštevku pred Alvarom Bautisto, ki je padel, povečal na 26 točk. V najšibkejšem razredu je do prvega mesta prišel Pol Espargaro (Derbi), drugo mesto je osvojil Nemec Sandro Cortese (Derbi), tretji pa je bil Britanec Bradley Smith (Aprilia).