"Najprej me je pritegnil nogomet, ki sem ga začel igrati v domačih Goriških Brdih, kasneje pa sem se na osnovni šoli v Dobrovem, seveda tudi zaradi svoje višine, preizkusil v odbojki. Takoj me je navdušila in pri sedemnajstih letih sem se preselil k Salonitu v Kanal," se svojih športnih začetkov spominja Samo Miklavc, ki so ga vselej krasili izjemna delavnost, borbenost in ekipni duh. Zelo priljubljen je bil tudi pri svojih navijačih, ki so ga v velikem številu bodrili še na poslovilni tekmi. "Samo si je to tudi zaslužil. Pravi športnik, človek, ki je na igrišču vedno pustil srce," je pripomnil eden izmed obiskovalcev sredinega večera, ki se ga je med drugim udeležila tudi Samova mama Danica: "Mislim, da se je Samo pravilno odločil. Žal so ga večkrat pestile poškodbe, vendar ni odnehal in je veliko dosegel. Mislim, da bo tudi kot trener zelo uspešen, saj se je tudi tega dela lotil zelo resno."

Samo je že lani zelo uspešno deloval kot trener v odbojkarski šoli OK Ekipa Marchiol Vodi iz Prvačine, kjer je starejše dečke popeljal do slovenskega državnega naslova. "Delo z mladimi me veseli. Čutim, da jih lahko na odbojkarskem področju marsikaj naučim. Ko bo napočil čas, se seveda želim preizkusiti kot trener tudi v članski konkurenci," pravi Miklavc, ki je v svoji igralski karieri nosil tudi drese italijanskega Loreta, španske Unicaje Almerie, Maribora, grškega Aleksandropolisa in turške Belediye Tokat. Poleg številnih državnih in pokalnih naslovov in nastopanja v ligi prvakov (Salonit, Almeria) se še posebej rad spominja zgodovinske prve uvrstitve slovenske reprezentance, katere kapetan je bil, na evropsko prvenstvo leta 2000 na Češkem.

V Samovi ekipi poslovilnega večera so nastopili Jasmin Čuturič, Mišo Pušnik, Saša Gadnik, David Slatinšek, Tomislav Šmuc, Gregor Basaneže, Damir Šabec, vodil pa jo je Miklavčev dolgoletni trener pri Salonitu Dragutin Šuker, ki ni skoparil s pohvalami na račun slavljenca. V prvem nizu revijalnih srečanj je moštvo Sama Miklavca z 31:29 premagalo Salonit, v drugem pa z 22:25 klonilo proti Marchiolu Vodi iz Prvačine. Nazadnje so Kanalci z 2:0 (19, 21) premagali Prvačane. Samo je bil deležen številnih daril: plaket, slik, športnih oblačil, sodniške piščalke in kartonov ter celo ogromnega gobana Jurčka.

Njegov dolgoletni partner v odbojki na mivki Jasmin Čuturič mu je v imenu igralcev podaril teniško torbo, v kateri pa ni bilo loparja. "Jaz imam svojega, nezamenljivega, s katerim v teniških dvobojih s Čuturičem vodim že s 3:0," je takoj šaljivo pripomnil Samo, ki ga je zatem z novim loparjem presenetil Dragutin Šuker. Vselej iznajdljivi Samo je imel znova pripravljen odgovor: "Šuker, ki je bil v moji igralski karieri zelo pomemben trener, nam je vedno dejal, da morajo ambicije rasti z uspehi. Z novim loparjem bom pač skušal premagati še kakšnega bolj zvenečega teniškega igralca." Sledil je šampanjec in prijetno druženje pozno v noč. Srečno, Samo!